18.6 C
София

CSEM представи най-малката в света видеокамера

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалистите от швейцарския център по електроника и микротехнологии (CSEM) създадоха най-малкият в света оптичен модул, оборудван с цифрова камера-върху-чипа Vision-In-Package (VIP). Модулът е с габаритни размери 16,5 х 16,5 х 3 милиметра и съдържа оптика, процесор, чувствителен фотосензор и Bluetooth предавател.

Създателите на това интересно устройство съобщиха, че миниатюрната камера е подходяща за използване в медицинските системи за дистанционна хирургия, при автомобилните системи с компютърно зрение и дори за домашни охранителни системи и наблюдение.

Vision-In-Package е около 3 пъти по-малка отколкото подобните съвременни оптични модули. Обемът на устройството е по-малък от един кубически сантиметър, тоест, колкото една обикновена монета.

Оптичната система на Vision-In-Package наподобява слънчева батерия и работи на практика с безкраен диапазон от фокусни разстояния, дори и при допир с обекта на фотографиране.

Благодарение на Bluetooth-предавателя, системата е напълно автономна. Консумацията на електрическа енергия е толкова малка, че е възможно захранването да се осъществи от околната среда – температурна разлика, радиовълни и други.

Официалната презентация на Vision-In-Package ще се състои на изложбата Sensor+Test Fair, на 19-ти май в Нюрнберг, Германия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини