Dolby представиха нов формат за снимки – JPEG-HDR

0
67

HDR фотографията възникна като опит да се компенсират някои от недостатъците на съвременните фотоапарати. Сензорите в повечето фотоапарати обикновено измерват или върху тъмните участъци от един кадър, или върху светлите, или някъде по средата, но много рядко в една снимка могат да се уловят както тъмните, така и светлите обекти. HDR направи това възможно.

В режим HDR фотоапаратът прави серия от снимки с различно експониране, като след това всички тези кадри се комбинират в един с помощта на софтуер. При някои фотопарати, както и при телефони като iPhone 4 и HTC One X, софтуерът е вграден в самото устройство, което прави целия процес още по-лесен.

Сега, компанията Dolby е решила да въведе предимствата на HDR формата на масовия пазар. Според Cnet.com, те са представили на Световния мобилен конгрес в Барселона нов формат за снимане наречен JPEG-HDR. Форматът използва специален алгоритъм, за да комбинира много снимки с различни експозиции. Различното в него е, че HDR изображението ще може да бъде превърнато в един JPEG файл.

Обикновените JPEG файлове имат капацитет от 8 бита данни на цветова стойност за всеки пиксел или общо 256 нива на осветеност, които разделят яркото от тъмното. JPEG-HDR, обаче, ще може да съхранява до 20 бита или дори повече данни. Данните, които все пак няма да могат да бъдат побрани, просто ще бъдат пропускани от програмите, които поддържат само JPEG изображения.

Докато всички ние ще можем да отваряме въпросните JPEG-HDR файлове в обикновена програма за изображения, за производителите на фотоапарати и софтуер това няма да е толкова лесно. Както повелява практиката им досега Dolby ще лицензират кодиращата технология, така че въпросните производители да си плащат, за да я използват.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари