Flickr може да спаси изчезващи видове животни

1
28

Искате да се включите в някоя зелена кампания и да сте в полза на природата, като се грижите за животните? Ами, можете просто да спасите някой гърбав кит, като направите няколко изображения с дигиталната си камера и ги качите в един от най-популярните сайтове за снимки – Flickr. Това е предложението на Gale McCullough – зооспециалистка, работещ за изследователската група Allied Whale.

Gale McCullough е от онези тип учени, които от една страна се занимават с изследователска дейност в областта на природата, ботаниката и зоологията, и от друга – живее в голям град и обича цивилизацията. Специалистката от Allied Whale е самоназначила се доброволка, който ежедневно събира информация за животни, птици, влечуги, насекоми и растения под формата на снимки, видео материали и любопитни факти из старите енциклопедии и научни трудове на великите умове от древните епохи.

Един от последните проекти на Gale McCullough, която е и ревностна привърженичка на екологията и новите зелени концепции за опазване на околната среда, е свързан с китовете. Работата на доброволката в момента се състои в това да събира снимки, на които е изобразено животното, и да ги качва в специално създадения от него каталог на сайта Flickr. Снимките обаче не са просто снимки на всякакви китове, а на гърбави китове, като в по-голяма част от изображенията се забелязва особения интерес на учения към опашките на морските обитатели. На страницата си, Gale McCullough обяснява, че точно върху тези опашки китовете имат специфични отличителни белези от всички други животни – бяло или черно петно. Това петно играе същата роля, каквато играят пръстовите отпечатъци при хората, т.е. носят идентификационна информация за всеки индивидуален кит.

Както знаете, гърбавият кит е изчезващ вид. Тук идва ролята и на широката аудитория, както и на инициативата в сайта за ъплоудване на снимки – Flickr. Според Gale McCullough, колкото повече опашки на различни гърбави китове бъдат снимани, толкова по-лесно ще й бъде на нея и на колегите й учени да научат повече за този изчезващ вече вид. Именно така изчезването и заличаването на гърбавия кит от планетата биха могли да бъдат предотвратени. Учената отпраща молба към всички хора, ако някога ходят да наблюдават китове където и да било, задължително да снимат опашките им, а изображенията – да качат на страницата на Flickr.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари