Hitachi създава фотоапарат без оптични лещи

0
8

Японската компания Hitachi е известна преди всичко като производител на битова електроника и промишлено оборудване, а във фотографията – със своите експериментални решения. В една от най-новите си публикации в пресата Hitachi съобщи, че в своите лаборатории разработва уникален фотоапарат, в който изобщо не се използват оптични лещи. Освен това фотоапаратът първоначално заснема фотографията, а фокусът на изображението се извършва по-късно, след заснемането, подобно на фотоапаратите Lytro.

sony-image-sensor

Hitachi накратко обясни принципа на работа на новия фотоапарат. Върху фотосензора е поставено специално фолио с нанесени с много близко разположени тънки концентрични окръжности. Светлината преминава през тази решетка и попада върху фотосензора, а след това изображението се получава с помощта на специални алгоритми. Заснетата по този начин информация е напълно достатъчна за да се осъществи фокусирането на по-късен етап. Hitachi допълва, че фокусирането не е в токова големи предели, като е в Lytro.

hitachi-lensless-cam-720x720

Качеството на фотографиите с този фотоапарат навярно ще бъде по-ниско, но целта на Hitachi е създаването на изключително тънки оптични модули за смартфони и други по-специализирани устройства. Чрез новата технология ще могат да се вграждат камери, където досега това бе невъзможно – в тънките дрехи, като допълнителни оптични модули в смартфоните от най-ново поколение и други.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за