fbpx
5.1 C
София

HyperCam Methane: фотосензор за метан

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Метанът (CH4) е един от най-важните енергийни носители, ценен ресурс, но едновременно с това изключително вреден парников газ. Парниковият ефект от метана е 25 пъти по-голям от въглеродния двуокис. Този газ няма цвят и мирис и е труден за откриване. Досега не съществуваше дистанционен сензор от какъвто и да е вид с висока чувствителност.

 

Шведски учени създадоха специалния дистанционен фотосензор HyperCam Methane, който работи на принципа на фотоапаратите и видеокамерите. На изображенията метанът е оцветен в червен цвят и се забелязва много добре.

HyperCam Methane регистрира метана с достатъчно висока резолюция с около 1 метър на пиксел, дори и при съвсем ниски концентрации на този газ (1,8 ppm). Фотоапаратът, снабден с новия сензор може да заснема фотографии чрез оптимизирана инфрачервена хиперспектрална технология.

 

Новата технология позволява получаването на спектрално потвърждение за всеки пиксел и точна оценка на концентрацията на метан едновременно за всички пиксели в кадъра.

Възможно е дори заснемането на динамични сцени, тоест HyperCam Methane може да се използва и като видеокамера за метан.

 

Към днешен ден няколко изкуствени спътника измерват количествата метан в атмосферата, но тяхната резолюция е от ранга километри на пиксел. Новият фотосензор ще даде възможност за отбелязване на почти всички малки и големи източници и изтичания на метан в атмосферата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини