KaleidoCamera разширява възможностите на обичайните фотоапарати

0
25

Съвременните DSLR-апарати позволяват дори и на начинаещите да правят снимки с професионално качество. За това допринасят сензорите с висока резолюция, системите за стабилизация, добрата оптика, високопроизводителните процесори и т.н.

Но дали е възможно да се разширят възможностите на стандартните DSLR-апарати? Задавайки си този въпрос, учените от Саарландския университет (Германия) са създали приспособление, наречено KaleidoCamera.

Устройството се поставя между тялото на фотоапарата и обектива. При снимане, светлината, преминаваща през обектива, попада в KaleidoCamera, където тя се разделя на девет лъча в съответствие с посоката. Лъчите преминават през система от филтри, а след това попадат върху сензора на фотоапарата във вид на мрежа от независими изображения.

KaleidoCamera предоставя на фотографа много повече възможности за управление на светлинния поток в сравнение с обичайните апарати. Всеки филтър, например, може да бъде конфигуриран да работи само с един определен цвят. Или чрез използването на филтри, които симулират различни настройки на блендата, могат да бъдат получени изображения с висок динамичен диапазон (HDR).

Тъй като KaleidoCamera формира лъчите в зависимост от посоката на светлината, постъпваща в обектива, възможно е да се извлече информация за разстоянието, на което различните обекти в кадъра са отдалечени от фотоапарата. Това означава, че, теоретично, устройството ще позволява да се определя и променя фокуса на вече направена снимка.

Приспособлението KaleidoCamera беше представено на конференцията SIGGRAPH 2013, която се провежда в момента в Анахайм (Калифорния, САЩ). Разработчиците възнамеряват да усъвършенстват и направят по-компактен новия продукт, преди той да се появи на пазара.

Припомняме, че възможност за задаване и промяна на фокуса на вече направени снимки е реализирана във фотоапарата Lytro. Това се постига чрез използването на специална система от микрообективи, които улавят цялото светлинно поле: сензорът записва не само информация за цвета и интензивността на всяка точка от изображението, но също така и векторни данни за посоката на светлината, постъпваща в обектива. Lytro е на стойност около 400-500 долара.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари