Leica, Panasonic и Sigma сключиха историческо партньорство

0
494
 На пресконференция преди откриването на Photokina 2018, Leica Camera AG, Panasonic и Sigma обявиха началото на стратегическо партньорство. „L-Mount Alliance“ е напълно нова форма на сътрудничество, което ще бъде изключително полезно за клиентите на трите компании

Сътрудничеството позволява на Panasonic и Sigma да използват системния стандарт L-Mount на Leica при свои собствени разработки, и да предлагат както фотоапарати, така и обективи, използващи този байонет. Като съвместно начинание на трите компании, партньорството ще засили повече от всякога значението на технологията L-Mount в света на фотографията.

Благодарение на използването на множество сменяеми компоненти, системните фотоапарати са изключително гъвкави и могат да бъдат конфигурирани индивидуално за широк спектър от фотографски нужди. Тук байонетът е най-важният монтажен елемент, тъй като обективът има ключово значение за параметрите и качеството на изображенията, и за крайните резултати като цяло. Благодарение на стратегическото партньорство между Leica, Panasonic и Sigma, потребителите ще получат достъп до много по-широк набор от фотоапарати и обективи, без да се налага да се ограничават до определена марка, тъй като и трите марки ще използват един и същи стандартен байонет.

Д-р Андреас Кауфман, председател на Надзорния съвет на Leica Camera AG и главен акционер:

„За фотографите възможността за избор от широка гама обективи за техните фотографски системи е изключително важна. В условията на силно развиващия се пазар, особено на безогледални фотоапарати, потребителите търсят все по-голямо разнообразие от продукти, за да покрият широк спектър от различни фотографски нужди. Ето защо решихме да работим заедно с изтъкнати партньори в сферата на фотографията, като незабавен отговор на тези нужди. Нашето дългогодишно сътрудничество с Panasonic е основано на взаимно доверие, а опитът на компанията в областта на електрониката е безспорен. Sigma също е авторитетна компания, която се утвърди, особено в областта на оптиката и производството на обективи, и е в състояние да допълни перфектно съществуващото портфолио от L-Mount продукти. Убедени сме, че заедно с нашите партньори можем да реализираме взаимен и устойчив растеж на всички наши продукти.“

Г-н Тецуро Хомма, главен изпълнителен директор на Panasonic Corporation:

„Panasonic винаги е фокусирана към революцията в сферата на фотографията, за да направи живота на фотолюбителите по-лесен, по-приятен и по-интересен. Нашето дългогодишно партньорство с Leica доведе до появата на пазара на множество висококачествени цифрови фотоапарати, обединяващи изключителните оптични технологии на Leica с цифровите технологии на Panasonic. Сътрудничеството ни позволи да ускорим разработването на отлични цифрови фотоапарати, а партньорството с Leica и Sigma в рамките на L-Mount Alliance е чудесен пример за това развитие. Това е съюз на силни играчи, който ще доведе до фундаментални промени в бъдещето на фотографската индустрия. Ние винаги сме били движеща сила, която въвежда иновации в индустрията под мотото „Променяме фотографията“, отговаряйки на високите изисквания на професионалистите. Партньорството ни с Leica и Sigma ще създаде допълнителни бизнес възможности, но по-важното е, че ще увеличи радостта от фотографията за нашите клиенти.“

Г-н Казуто Ямаки, главен изпълнителен директор на SIGMA:

„Тъй като фотоапаратите станаха цифрови и безогледални, изискванията на потребителите, както и системите, въведени от всеки производител, са изключително разнообразни. В момента потребителите разполагат с огромен избор, но от гледна точка на разширяемост и възможности, все още няма система, която наистина да отговаря на техните нужди. SIGMA се присъединява към този алианс, за да участва в развитието на безогледалните фотоапарати и популяризирането на предимствата на стандартизираната монтажна система. Тъй като SIGMA се стреми да разработва високопрецизни, висококачествени и иновативни продукти, този алианс ще повиши нивото на завършеност и разширяемост на нашите фотографски системи, и ще осигури по-големи предимства за потребителите. Leica е изключителна компания, която допринася за развитието на фотографската култура повече от 100 години, а Panasonic е водеща компания, която разработва високоефективни и надеждни технологии в различни области. Заедно с уникалните, висококачествени продукти на SIGMA, L-Mount ще се превърне в изключително привлекателна система за потребителите.“

Какво е L-Mount?

L-Mount е разработена от Leica Camera, за да предостави на клиентите си надежден, гъвкав, здрав и прецизен байонет, който задоволява и най-взискателните фотографски нужди. След представянето му през 2014 г. с фотоапарата Leica T, развитието на L-Mount бе продължено от Leica, както и от стратегическите партньори, което доведе до създаването на значително подобрена, качествено нова и високоефективна технология.

За да бъде осигурено максимално разнообразие и съвместимост на продуктите, беше избран диаметър 51.6 милиметра, който направи L-Mount подходящ не само за пълнокадровите фотоапарати, а също и за фотоапаратите с APS-C матрици. Късата монтажна система от само 20 милиметра позволява намаляване на разстоянието между обектива и матрицата, а това на свой ред дава възможност за постигане на значително по-компактна конструкция – което е особено полезно при разработките в областта на широкоъгълната оптика.

За да се осигури устойчивост дори при най-екстремните условия и да се гарантира максимална надеждност в продължение на дългогодишна интензивна употреба, байонетите на фотоапаратите се изработват от устойчива на износване неръждаема стомана и имат четири монтажни сегмента, които предотвратяват разместването и осигуряват изключително сигурно и прецизно позициониране на прикачения обектив. Стандартизираната контактна лента L-Mount осигурява безпроблемна комуникация между електрониката на обектива и фотоапарата – включително дава възможност за инсталиране на бъдещи актуализации на фърмуера за внедряване на технологичния напредък и извличане на пълния потенциал на обектива.

Байонетът се използва в момента при пълнокадровите фотографски системи Leica SL и фотоапаратите Leica CL, TL2 и TL APS-C. Всички обективи, предназначени за различни модели, могат да се използват от всички фотоапарати, без адаптери и без каквито и да е функционални ограничения – това показва само едно от многобройните предимства, които общият байонет осигурява на потребителите. В близко бъдеще не само Leica Camera AG, но и Panasonic и Sigma ще обявят още продукти, които използват общия стандарт.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари