fbpx
-9.6 C
София

Luxi превръща мобилното ни устройство в светломер

Най-четени

Добра новина за хората, които желаят да се занимават професионално с фотография, но имат сравнително скромен бюджет. При евентуален успех, една кампания в Kickstarter може да предложи по-евтина алтернатива поне на един от задължителните фотографски аксесоари – светломера.

Представяме ви Luxi – аксесоар, който превръща мобилното ни устройство в светломер. В кампанията посветена на устройството пише, че досега е било съвместимо само с iPhone, но вече може да се ползва не само и с iPad, но и с болшинството таблети и смартфони с Android.

Пълното име на джаджата, всъщност, е Luxi for All и на изображението по-горе можете да видите как точно се закрепя за мобилното ни устройство. Luxi измерва светлината на обекта или сцената пред апарата ви и ви помага да изберете правилната комбинация между скорост на затвора и диафрагма. Ръчното мерене в определени ситуации наистина дава много по-добри резултати, а и много по-голяма творческа свобода, от автоматичното измерване вградено в апарата ви.

В описанието на кампанията Luxi е представен като „малък дифузионен купол“, който се закрепя за предната камера на мобилната ни джаджа и измерва точната осветеност на това, което искаме да попадне в кадъра на апарата ни (бил той DSLR или друг, позволяващ ръчно въвеждане на настройки). Мобилното устройство с прикрепения към него Luxi, разбира се, трябва да се постави между обекта и източника на светлина (без да го закриваме) преди да ви изведе нужните данни. Тези данни можете да намерите в съпътстващото аксесоара приложение.

Снимката вляво е направена с вградената в апарата измервателна система, а тази отдясно – с Luxi.

Най-ниската цена, която потребителите на Kickstarter могат да инвестират в проекта и която ще донесе техния собствен Luxi в бъдеще, е само $17 – много по-малко, отколкото бихме платили за самостоятелен светломер (макар че, поне ние не сме особено убедени, че Luxi може да се мери с възможностите на тези професионални устройства за мерене на  светлина).

Иначе, при успешно завършване на кампанията, джаджата ще бъде пусната на пазара на цена от $29,95. Доставките би трябвало да започнат още този август.
 

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини