Olympus останаха без президента си

0
20

Един от водещите производители на камери и фотоапарати – Olympus – останаха без своя президент – Michael Woodford. Интересното е, че Olympus сами взеха решението да отстранят от длъжност Michael Woodford. От компанията дадоха и официално изявление във връзка с уволнението на президента им. Като основна причина бе посочен факта, че акциите на Olympus достигат най-ниските си нива от тридесет и седем години насам. Анализаторите се разделят на два лагера във връзка с въпроса дали обаче уволнението на собствения си президент е правилното решение за компанията. Според една част от тях, решението на Olympus е лишено от каквато и да е логика, тъй като изгубените за последните месеци 3,2 милиарда щатски долара не могат да се върнат, но пък търсенето на заместник би могло да донесе още повече загуби. От друга страна, останалите критици смятат, че точно в този кризисен момент японските производители на камери и фотоапарати имат нужда от ново лице и нов лидер.

Michael Woodford е на 51 години. Той е от Великобритания и всъщност е и първият президент на Olympus, който не е роден в Япония. Когато Michael Woodford заема поста на президент в японската компания – на 1 април тази година – бордът на директорите се надяваше, че той ще оправдае надеждите им. Главната задача на Olympus тогава бе да утвърдят и задържат позициите си, както и да наберат скорост в конкурентната борба на световния пазар за камери и фотоапарати. След като Michael Woodford не успява да направи кой знае какво за компанията си, японските производители решиха да не губят никакво време и седем месеца по-късно го уволняват.

Президентското място на Michael Woodford ще бъде заето от Tsuyoshi Kikukawa. Във връзка с грешките, които е направил англичанина в Olympus, Kikukawa дава лаконично обяснение. Според бъдещият президент на компанията, Michael Woodford чисто и просто не е осъзнал от какво точно е имала нужда тя. Tsuyoshi Kikukawa смята, че най-необходимата промяна за Olympus в момента е да бъдат изцяло подменени маркетинговата стратегия и основната мениджърска стратегия. Те не са били модифицирани от самото създаване на японската компания, т.е. от близо един век.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за