Olympus създаде фотосензор за видима и инфрачервена светлина

0
12

По време на изложението IEDM 2015, известната компания Olympus представи фотосензор, обединяващ в едно оптични сензори за видимата и близката инфрачервена светлина. Двата оптични сензора могат да се използват както едновременно, така и независимо един от друг.

 

Новото устройство има многослойна структура. Фотосензорът, работещ във видимия диапазон се намира отгоре, а неговият RGB филтър се намира над него. Този сензор има размер 3,8 х 3,8 микрона и резолюция 4224х240 пиксела. Този слой е тънък едва 3 микрона.

Сензорът за инфрачервена светлина е разположен в долния слой. Обикновено, RGB филтърът отслабва инфрачервеното излъчване, но новия комплексен фотосензор на Olympus автоматично възстановява отслабената от филтъра инфрачервена светлина.

Комбинираният фотосензор може да се използва в медицината, в създаване на нови електронни защити за летища и други обекти, за създаване на далекомери от нов тип и други. Новият фотосензор може да създава подробно изображение на кръвоносните съдове и да изследва вътрешните органи за възникване на различни патологии. При далекомерите може да се използва времето за получаване на отразения инфрачервен сигнал, който по никакъв начин не се отразява на наблюдението на обектите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за