10.3 C
София

Quantum13: нов фотосензор с квантови точки може да направи революция във фотографията

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Младата компания InVisage Technologies представи в Пекин нов тип фотосензори, които засега нямат аналог на пазара. За създаването на новите оптични сензори са били необходими 9 години и инвестиции в размер на $100 милиона. Първите образци на новите фотосензори Quantum13 са с резолюция 13 мегапиксела и са представени на по-големите производители на мобилна електроника, а продажбите трябва да започнат още в края на тази година.

 

Новите фотосензори имат много преимущества спрямо традиционните CMOS сензори. Те са много по-тънки, понеже вместо силициеви фотодиоди се използва тънък филм с дебелина едва 0,5 микрона. Това означава още по-тънки смартфони. Новите сензори реагират на светлината от по-широк ъгъл и по този начин тяхната чувствителност е значително по-голяма от обикновените CMOS сензори. Площта на всеки пиксел на новия фотосензор е по-голяма от традиционната и по този начин чувствителността е увеличена още.

Второ, поглъщането на светлината от новия материал става 8 пъти по-бързо от CMOS матриците. Става възможно създаването на глобален електронен затвор. Бързата „квантова“ матрица фиксира целия кадър едновременно, а не ред по ред, както е при другите сензори. И още, натрупването на заряда в квантовата лента е по-голямо, а това води до повишаване динамиката на изображението.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини