Samsung работи върху 600 МР оптични сензори, превъзхождащи човешкото око

7
1343

Samsung продължава с пълни сили да работи върху увеличение размера на оптичните сензори и на тяхната резолюция. Миналата година компанията анонсира фотосензори с разделителна способност 64 МР, а по-късно и своя флагмански оптичен сензор с резолюция 108 МР, който се използва в представения наскоро смартфон Galaxy S20 Ultra. А сега Samsung съобщи, че отива по-далече.

Вицепрезидентът на Samsung и председател на отдела System LSI Business Йонгин Парк съобщи в официалния сайт на компанията, че резолюцията на човешкото зрение е около 500 МР. За сравнение, повечето съвременни смартфони предлагат много по-ниска разделителна способност, а това означава, че още много трябва да се направи в това направление. Това е и причината Samsung да разработва оптичен сензор с резолюция 600 МР.

Да се намери точния баланс между размера на пиксела и резолюцията на сензора е доста сложно, понеже малките пиксели влошават качеството на изображението. Сензорите на Samsung с резолюция 64 МР използват бининг от 2х2 пиксела, докато 108 МР сензори използват бининг 3х3 пиксела, за да увеличат количеството поглъщана светлина и да намалят проблемите при снимки със слаба осветеност на сцената. Подобни технологии ще се използват и в следващите камери с много висока резолюция.

Samsung не възнамерява да произвежда оптични сензори само за смартфони. Компанията подготвя фотосензори за автономните транспортни средства, за безпилотните летателни апарати и за устройствата от концепцията „Интернет на нещата“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари