Sony представя фотоапарата Alpha 7R IV с първия в света пълноформатен 61,0-мегапикселов сензор

6
633

Sony представи най-новото попълнение в доказала се вече на пазара серия пълноформатни безогледални фотоапарати Alpha 7R – изключително многофункционалният и мощен Alpha 7R IV (модел ILCE-7RM4).

Пълноформатният фотоапарат Sony Alpha 7R IV предоставя изумително качество на изображението с най-висока резолюция досега и широк динамичен обхват, като същевременно поддържа отлично фокусиране, високоскоростно непрекъснато заснемане и много други функции.

„Продължаваме да разработваме иновации, да надхвърляме границите и да вдигаме летвата за това, което може да се очаква от един цифров фотоапарат“, каза Ян Салмон Леганьор, продуктов маркетинг директор в отдел „Цифрово заснемане“ на Sony Европа. „Новият Alpha 7R IV съчетава средноформатно качество на изображението с високоскоростно заснемане, изключително бързо фокусиране и дълъг списък надстройки в дизайна, свързаността и начина на ползване. Това ще позволи на професионалните фотографи, видеографи и всички други творци да заснемат съдържание по начини, които просто не бяха възможни досега.“

Ново ниво в качеството на изображението

Новият Alpha 7R IV е снабден с новоразработен 35мм пълноформатен CMOS сензор със задна подсветка и резолюция 61,0 мегапиксела, първият по рода си в света. Задната подсветка на новия сензор и ефективните методи за шумопотискане се съчетават, за да осигурят изображения с изключително нисък шум и висока светочувствителност, което гарантира абсолютния максимум в качеството на изображението.

Фотоапаратът може да се похвали и с впечатляващи 15 бленди динамичен обхват при ниска светочувствителност, което осигурява плавна естествена градация, варираща от дълбоките сенки до най-светлите участъци, и използва алгоритмите на много от най-новите фотоапарати от серия Alpha за да поддържа несравнимо цветопредаване.

Този нов пълноформатен модел е оборудван с иновативна вградена оптична система за стабилизация на изображението с 5 оси, която е фино настроена да поддържа способността му за заснемане с висока резолюция, а това осигурява предимството от 5,5-стъпкова скорост на затвора. Освен това модулът на затвора е внимателно преработен, за да се сведе до минимум дори най-лекото движение, което би предизвикало размазване на изображението.

Визьорът на Alpha 7R IV на Sony е с най-висока резолюция от всички фотоапарати – електронен визьор UXGA OLED Tru-finder с 5,76 милиона точки

С около 1,6 пъти по-висока резолюция от електронния визьор на Alpha 7R III, този нов визьор осигурява изключително прецизно и реалистично изобразяване на кадрираната сцена. Качеството на дисплея може да бъде зададено в режим ‘Standard’ или ‘High’, както и на честота на опресняване 60 или 120 кадъра в секунда, за да отговаря най-точно на обекта и снимачните условия.

Освен това новият фотоапарат е снабден с подобрен режим Pixel Shift Multi Shooting, който комбинира до 16 изображения с пълна резолюция. В този режим фотоапаратът прецизно премества сензора със стъпка 1 или 0,5 пиксела, за да запечата 16 отделни pixel-shifted изображения, съдържащи данни с общо 963,2 милиона пиксела, които след това се комбинират в изображение с 240,8 милиона пиксела (19008 x 12672 пиксела), посредством приложението за настолен компютър “Imaging Edge”.

Идеален за заснемане на архитектура, произведения на изкуството или всеки друг обект на фотографския натюрморт, този усъвършенстван режим предоставя снимки с ниво на детайлност и точност на цветопредаването, които са просто зашеметяващи.

Заснемане и скорост на фокусиране

Иновативният пълноформатен безогледален фотоапарат Alpha 7R IV може да заснема изображения с пълна резолюция с до 10 кадъра в секунда с непрекъснато и точно проследяване на автофокуса и автоекспозицията. Това се случва в продължение на приблизително 7 секундиv в пълноформатен режим с пълна резолюция (JPEG / RAW), и приблизително 3 пъти повече секунди в режим на APS-C изрязване на изображението. Режимът осигурява 26,2-мегапикселови изображения. Тези високоскоростни опции се грижат бързодвижещите се обекти да бъдат запечатани с изключителна прецизност и невероятна детайлност на изображението.

Обновената система за фокусиране на модела Alpha 7R IV е съставена от 567 автофокусни точки за фазово разпознаване във фокусната равнина, които обхващат приблизително 74% от площта на изображението. Има и 425 автофокусни точки за отчитане на контраста, добавящи допълнителна прецизност и надеждност при слаба осветеност и други ситуации, в които най-добра работа ще свърши контрастното автофокусиране.

По-високата плътност на точките за автофокусиране на сензора и усъвършенстваните алгоритми за проследяване осигуряват значително подобрение при проследяването, като дават възможност сложните или внезапни движения на обекта да бъдат проследявани надеждно и с по-голяма прецизност от всякога.

Моделът Alpha 7R IV поддържа и технологията Real-time Eye AF, която използва изкуствен интелект, за да открие и обработи данните за местонахождението на очите на обекта в реално време и да се фиксира върху тях с изключителна прецизност

Функцията е достъпна както за човешки, така и за животински обекти, като можете да изберете съответния режим на автофокусиране, в зависимост от снимачната ситуация. Освен това разполагате и с функция Real-time Tracking (проследяване в реално време), която използва новоразработен алгоритъм за разпознаване на обекти, за да ви осигури възможно най-доброто проследяване и постоянство на системата за фокусиране.

Режимът за anti-flicker заснемане автоматично отчита наличието на флуоресцентно или изкуствено осветление в дадена среда, за да сведе до минимум ефекта от него върху крайното изображение.

Подобрена свързаност, осигуряваща професионален работен процес

Новият пълноформатен фотоапарат на Sony, Alpha 7R IV, е снабден с множество усъвършенствани функции за свързаност, предназначени да подобрят професионалния работен процес. Той разполага с безжична LAN функционалност, за да поддържа стандартната 2,4 GHz честота и високоскоростната 5 GHz честота, осигуряваща по-бърз и стабилен трансфер на данните. Новият Alpha 7R IV поддържа и дистанционното безжично свързване с персонален компютър (заснемане с безжичен тетъринг)viii, като тази функция се появява за пръв път при фотоапаратите на Sony. Изисквана от много работещи професионалисти, тя ще даде възможност за много по-голяма свобода при студийни фотосесии и снимки на терен, където фотографът ще може да се движи свободно, без нещо да го ограничава.

В допълнение към високоскоростното Wi-Fi и безжично свързване с персонален компютър, новият пълноформатен фотоапарат е оборудван със SuperSpeed USB (USB 3.2 Gen 1) USB Type-C конектор, който поддържа изключително бързо прехвърляне на данни по жичен път, като в комбинация със софтуера Imaging Edge се постига почти двойно по-бърз трансфер на данни в сравнение с модела Alpha 7R III

Той поддържа и прехвърляне на данни към FTP сървър с възможност трансферът да се извършва като фонов процес, което ще позволи на фотографите да изпращат изображенията към посочен отдалечен FTP сървър още докато снимат или преглеждат снимките.

За да поддържа ефективен и високоскоростен професионален работен процес, Sony пусна версия 2.0 на групата приложения за настолен компютър “Imaging Edge” (‘Remote’/’Viewer’/’Edit’). Приложението ’Remote’ позволява на потребителите да управляват фотоапаратите и да следят заснемането в реално време на екрана на своя персонален компютър; приложението ‘Viewer‘ се използва за бърз преглед, оценка и избор на снимки от големи библиотеки, а приложението ’Edit‘ може да превърне RAW данните във висококачествени изображения, готови за предаване.

За да стане трансферът на изображения възможно най-удобен, при използване на най-новата версия на приложението на Sony Imaging Edge Mobile™, фотоапаратът вече може да прехвърля изображения към свързан смартфон дори при изключено захранване.

Функции за заснемане с резолюция 4K и професионално видеозаснемане

Освен впечатляващите си способности за запечатване на неподвижни изображения, новият Alpha 7R IV се представя изключително добре и като сериозно оборудване за създаване на видеоклипове, предлагайки видеозаснемане с резолюция 4K (3840×2160 пиксела) и пълно разчитане на данните от всеки пиксел без pixel binning в режим Super 35мм.ix Това ще ви осигури висококачествен материал с резолюция 4K, който притежава изключителна детайлност и дълбочина.

Налични са и функциите S-Log 2 и S-Log 3, които постигат максимална гъвкавост при цветовата корекция, като S-Log 3 предлага общо 14 бленди динамичен обхват. Alpha 7R IV е снабден и с функция HLG (Hybrid Log-Gaммa), която поддържа Instant HDR работен процес.

За автофокусиране при заснемане на видеоклип новият пълноформатен фотоапарат използва усъвършенствана система Fast Hybrid AF, която постига по-бърз, по-плавен и по-стабилен автофокус по време на видеозаснемане – дори ако пред обекта, който снимате, временно застане друг обект. Фотоапаратът включва и функция Touch Tracking по време на видеозаснемане, която позволява на потребителя просто да докосне съответния обект на екрана, за да го фокусира моментално.

В новия модел Alpha 7R IV е и дебютът на технологията Real-time Eye AF за видеозаснемане, която се появява за първи път във фотоапарат на Sony

Когато бъде активирана, очите на обекта се проследяват автоматично с висока прецизност и надеждност, което позволява на снимащия да се фокусира върху съдържанието на видеоклипа, вместо да следи кое е на фокус и кое – не. Функцията Touch Tracking също задейства автоматично Eye AF, когато изберете човек като обект на заснемане.

Друга важна видео функция е включването на цифров аудио интерфейс към Multi Interface Shoe(MI Shoe) гнездото на фотоапарата, който позволява директно свързване на новия микрофон тип „пушка“ ECM-B1M или на адаптерен комплект XLR-K3M XLR, осигуряващи ясен, нискошумов и висококачествен звукозапис. Налично е и интервално заснемане за създаване на time-lapse видеоклипове, както и full HD запис с до 120 кадъра в секунда, функции Slow и Quick Motion, както и много други.

Подобрена конструкция, дизайн и персонализиране

Новият Alpha 7R IV има няколко подобрения в своя дизайн и начин на ползване, като повечето корекции са внедрени директно по препоръки на професионалната общност от потребители на Sony.

За постигане на максимална издръжливост, новият Alpha 7R IV е снабден с подобрена устойчивост на прах и влага на корпуса, а на  капачето на отделението за батерията и портовете за носители е сложена допълнителна изолация. Фотоапаратът е конструиран от изключително лека и издръжлива магнезиева сплав и има подобрен байонет с шест винта и подсилена твърдост.

Допълнителните подобрения по дизайна на тялото включват усъвършенствана ръкохватка за по-удобен и стабилен захват с ръка; увеличен диаметър и по-бърза реакция на бутона ‘AF-ON’; нов дизайн на джойстика, осигуряващ подобрено управление; бутон за заключване на селектора за компенсиране на експозицията, както и преработена форма и ново място за задния селектор.

По настояване на мнозина професионални потребители, новият фотоапарат включва и два слота за UHS-II карти, които осигуряват по-бързи скорости на четене и запис.

За допълнително удобство е разширено запаметяването на настройките на фотоапарата. Сега почти всичките му настройки могат да бъдат запаметени на и прочетени от поставена карта с памет. На всяка отделна карта можете да записвате до 10 комбинации от настройки и да поставяте картата във всяко тяло на фотоапарат от същия вид.

Въпреки 1,5 пъти по-големия брой пиксели, животът на батерията също е подобрен – с измерени от CIPA до 670 снимки с един заряд при използване на LCD дисплей или 530 снимки при използване на електронния визьор. За да постигнете още по-дълго време на работа без прекъсване, новата допълнителна вертикална ръкохватка VG-C4EM побира две батерии NP-FZ100, а допълнителният Multi Battery Adaptor (NPA-MQZ1K) побира до четири батерии тип Z.

Тялото може да бъде захранвано и посредством USB.изображение. Скоростта на продължително снимане може да се понижи.  Flicker-free заснемане не е налично при тихо заснемане, BULB експозиция или при запис на видео

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари