8.1 C
София

Sony пуска промишления CMOS сензор IMX487, който е чувствителен към ултравиолетовата светлина

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Подразделението на Sony, занимаващо се с разработката на полупроводникови решения, Sony Semiconductor Solutions, обяви пускането в продажба на CMOS-сензора IMX487 във формат 2/3′, предназначен за промишлено оборудване. Матрицата поддържа рекорден брой ефективни пиксели и функцията на т.нар. ‘глобален затвор’.

Сензорът IMX487 има високо ниво на UV-чувствителност и намалява нивата на шума благодарение на компонентите, оптимизирани за ултравиолетовата светлина. Използват се най-компактните в индустрията 2,74 микронни пиксели.

IMX487 поддържа приблизителна разделителна способност от 8,13 МП ефективни пиксели, докато функцията за глобален затвор Pregius S използва пикселна технология със задна подсветка и поддържане на високи скорости за работа, без жертва в качеството на изображението, дори и при снимане на обекти в движение, със скорост до 193 кадъра в секунда (в 10-битов режим).

Sony очаква новият сензор да бъде полезен в различни индустрии, включително и в откриването на дефекти при валидиране на полупроводникови решения, за да помогне за подобряване на производствените процеси.

Като цяло, камерите с разпознаване на UV позволяват сортиране на материалите, които са трудни за подбор при видима светлина. Освен това, технологията позволява по-лесното и безпроблемно забелязване на най-малките драскотини и дефекти по повърхността на предметите. Такива сензори отдавна се използват при тестване на полупроводници, но сега изискванията на индустрията значително нараснаха – не са необходими само решения с UV-поддръжка, а те трябва да осигуряват висока разделителна способност, ниско ниво на шума и висока работна скорост.

Подобен тип сензори са подходящи и за други промишлени приложения, като например за сортиране на пластмаса и други материали в заводите за рециклиране, с помощта на ултравиолетовото осветление, търсене на микропукнатини и драскотини по повърхностите на отделните части и дори за намиране на източници на ултравиолетови лъчи, които се появяват в резултат на разреждания при изтичане на електричество по въздушните електропроводи и т.н.

Ултравиолетовата светлина има дължина на вълната от 10-400 nm, а видимата светлина – тя е с дължина на вълната от 400-780 nm. Новият продукт може да открива радиация в диапазона от 200-400 nm, което е най-подходящо за промишлени проверки. Началото на доставките се планира преди края на този месец.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини