12.8 C
София

Sony RX2 ще използва ново поколение извита матрица

Най-четени

Апаратът Sony RX2 ще остане в историята на фотографията като първият компактен апарат с фиксиран обектив, който поддържа пълнокадрова матрица. Моделът обра овациите и със самия си обектив – 35-милиметров Carl Zeiss с максимална диафрагма f2. Малко по-късно Sony пуснаха на пазара обновен модел – RX1R – който се беше разделил с anti-aliasing филтъра си с цел още по-голяма острота.

В Мрежата обаче вече се обсъжда появата на наследник на RX1R, който всички наричат RX2. Днес получихме информация, че новият апарат ще има още по-бърз обектив – отново 35-милиметров, но този път с максимална диафрагма f1.8. Още по-интересното, обаче, е, че компактният апарат ще разполага с ново поколение извита матрица. Изображенията в тази статия са взети от патент, доказващ, че Sony са разработили такава технология.

Традиционните плоски матрици до голяма степен имитират плоската повърхност на филма от дните на аналоговата фотография. Изглежда, обаче, технологиите вече са напреднали достатъчно, за да позволят създаването на извити матрици, които по-добре ще прихващат светлината влизаща през обектива.

Плоските матрици имат два главни недостатъка: първо, светлината достигаща ръбовете им под остри ъгли не се обира изцяло от пикселите, понякога причинявайки винетиране и други дефекти и второ, задната част на обективите почти никога не е плоска, а е леко извита. Следователно, една извита матрица ще може да си комуникира с леко извития обектив много по-добре и, в крайна сметка, да способства постигането на по-качествени изображения.

Нещо повече, извитите матрици ще позволят опростяването на оптичната конструкция на обективите, чиито усложнения всъщност са създадени точно с цел компенсиране на дефектите, които се получават заради плоските матрици. Това, на свой ред, означава, че обективите ще могат да бъдат по-бързи, по-евтини и по-качествени.
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини