Sony World Photography Awards стартира конкурса за 2019 г. с нови категории и обявяването на победителите в програмата Sony Grant

0
148
  • Категории Документалистика, По тема и Креативност са новите предизвикателства към фотографите
  • Седем печеливши ще получат подкрепа от Sony Grant за 2018
  • Нови изображения са достъпни на worldphoto.org

Световната фотографска организация (СФО) открива 12-тото издание на Sony World Photography Awards, най-всеобхватният фотографски конкурс в света. Sony обяви кои са новите победители в програмата Sony Grant, избрани измежду наградените в предходното издание на конкурса, както и три нови категории за предстоящия конкурс през 2019.

Създаден от Световната фотографска организация (СФО), конкурсът Sony World Photography Awards има утвърден авторитет в бранша. Отдавайки признание на най-добрите съвременни фотографии от изминалата година, ежегодно Наградите дават широка публичност, видимост и възможности на фотографи от целия свят. Sony подкрепя конкурса, за да спомогне за непрекъснатото развитие на фотографската култура по света, да отличи най-добрите практици от миналото и настоящето и да осигури глобална платформа за изява на днешните таланти. Подаването на заявление за участие в Наградите е безплатно на  www.worldphoto.org.

По повод отличието си, големият победител в Конкурса за 2018 Алис Томлинсън сподели: „Да нося титлата Фотограф на годината означава много за мен. Прекрасно е, че съм оценена за това, което правя, това, в което аз горя и на което съм отдадена. Работата над поредицата ‘Ex-Voto’ в продължение на 5 години, спечелването на тази награда разкриха и очертаха важната роля на поклонничеството за всички нас.“

Нови категории:

Фотографите от целия свят са поканени да участват в четирите конкурсни раздела на Наградите: Професионалисти (открояващи се серии творби, съставени от 5-10 изображения, в общо 10 състезателни категории), Любители (отличават се най-добрите фотографии в света в 10 категории), Младежи (снимки по зададена тема от изгряващи таланти на възраст 12-19 години) и Студенти (за студенти по фотография от целия свят). Програмата Национални награди ще отличи също и местни фотографски таланти.

В изданието на Наградите за 2019 се въвеждат две нови предизвикателни категории за професионалистите: По тема и Документалистика. По тема ще се тестват възможностите на фотографите да създадат поредица по зададена тема. Встъпителната тема за тази категория е „Идентичност“. Документалистика е нова категория за серия творби, които описват фактите около определена тема, давайки детайли по съвременни проблеми и новини. С въвеждането на тези нови категории, Конкурсът цели да поддържа големия интерес от страна на широк кръг и различни съвременни фотографи.

В раздел Любители е въведена новата категория Креативност, а Culture Trip и Eurostar стават партньори на категорията.

Sony Grant

От 2016 година насам програмата Sony Grants дава възможност на носители на Наградите да се развиват и представят свои творби, както и да изградят трайни взаимоотношения със Sony след приключване на конкурса. Печелившите се избират от Sony* измежду спечелилите награди и включените във финалната селекция фотографи от разделите Професионалисти и Студенти.

Печелившите на Sony Grant 2018, обявени днес, са Алис Томлинсън (Великобритания), Лука Локатели (Италия), Том Олдам (Великобритания) и Балаш Гарди (Унгария). Всеки от тях получава по 7,000 щатски долара, за да развие собствен проект в рамките на следващата година, като създадените творби ще бъдат част от изложбата на  Sony World Photography Awards 2019 в Somerset House, Лондон.

Печелившите на Sony Grants 2018 от категория Студенти са Морган Мълхоланд (Южна Африка), Аншул Меротра (Индия) и Као Хонгмей (Китай). Всеки студент ще получи по 3,500 щатски долара, за да развие съвместен проект със Sony и Световната фотографска организация, като тези творби също ще бъдат показани в Лондон.

Потвърдено е, че ще има ново издание на програмата Sony Grants и за победителите и селектираните финалисти в 2019 Sony World Photography Awards.

Нови фотографии на печелившите от  Sony Grants 2017 – Фредерик Буйкс, Джордж Майер, Йън Пенг и Уил Бърард-Лукас, заедно със студентите Сара Шримпф, Татсуки Катаяма и Шравя Каг, са достъпни на www.worldphoto.org/press.

Награди 2019 и срокове:

Фотографите могат да се включат в конкурса: до 30 ноември 2018 г. в раздел Студенти, до 4 януари 2019 г. в разделите Любители и Младежи и до 11 януари 2019 г. в раздел Професионалисти.

Всички победители в категориите Професионалисти, Любители, Младежи и Студенти ще получат фотографско оборудване от Sony. Наред с това, носителят на титлата Фотограф на годината ще получи парична награда на стойност 25,000 щатски долара, а големият победител в категория Любители – 5,000 щатски долара. Творбите на всички селектирани финалисти и победители ще бъдат показани на годишната изложба на  Sony World Photography Awards в Лондон, а след това ще участват в международно турне на експозицията. Отличените фотографии ще бъдат публикувани и в годишния албум на Наградите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за