fbpx
0 C
София

Австралииски инженери създадоха транзистор, работещ на базата на квантови точки

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Австралийски инженери от Университета в Нов Южен Уелс са създали експериментален транзистор, използващ за работата си квантови точки. Създаденият транзистор е почти 10 пъти по-малък в сравнение с традиционните транзистори, използвани в микропроцесорите.

Както казват изследователите, квантовите точки, които работят заедно в различни групи, откриват пътя за създаването на квантови компютри. Физици от различни страни са експериментирали с квантови точки за работа с прости изчислителни операции, но досега учените не са работили с повече от две точки едновременно. Потенциалът за квантовите компютри разкрива, че вътрешността на квантовия процесор ще бъде със стотици или дори хиляди такива точки.

Като цяло, квантовата точка представлява малък „басейн“ от електрони, работещи вътре в полупроводниковите материали. Всяка една от тези точки има своя посока, която може да бъде низходяща или възходяща. Според изследователите, механичните свойства на въртене могат да се преобразуват в квантова информация или квантови битове.

Тъй като индивидуалните квантови точки могат да бъдат едновременно в две състояния, то квантовите компютри ще могат да правят много изчисления едновременно.

Австралийски изследователи твърдят, че за ефективното използване на свойствата на квантовите компютри, квантовите точки в тях дори не трябва да бъдат едни до други.

Учените са използвали традиционни технологии при производството на чипове за създаването на транзистори, като ги поставят върху конвенционалните силициеви кристали. Вътре в транзисторите има само седем силициеви атома, заместени със същото количество фосфорни атоми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини