Американските военни тестват нови сферични автономни роботи

0
25

Тези много оригинални роботи се произвеждат от компанията GuardBot и се наричат също GuardBot. Формата им е сферична и могат да се движат във вода, както и по заснежен, кален и наклонен терен. Първоначалните планове са били GuardBot да се използва при мисии на Марс, но от него са се заинтересували военните, които считат, че той е идеален за разузнаване и охрана в непозната територия.

 

GuardBot се разработва от седем години и към днешен ден може да плава във вода със скорост 6 километра в час и да се движи върху повърхност, покрита с пясък, сняг или лед със скорост до 30 километра в час, както и по наклонена до 30 градуса повърхност.

 

GuardBot се движи с помощта на инерционен двигател и 9-осов стабилизатор. Посоката на движение се управлява чрез специализиран софтуер, който премества центъра на тежестта напред-назад и наляво-надясно. Технологията позволява създаването на сферични роботи с големина от 10 до 300 сантиметра.

От двете страни на робота са поставени две полусфери, в които са разположени различни сензори и камери за заснемане на видео. GuardBot с едно зареждане работи до 8 часа и може да открива взривни вещества.

Defense One допълва, че GuardBot е защитен чрез множество патенти, и понеже развитието на проекта е осъществено съвместно с военните, правителството има право да го използва.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за