Американските суперкомпютри изместиха китайската система на трето място

3
1417

В рейтинга за суперкомпютри Top500, американските компютърни системи вече заемат първите две места и изместиха на трето място миналогодишния китайски лидер. Рейтингът се съставя на база производителността при извършването на математически изчисления в теста Linpack.

През месец юни тази година лидер в класацията стана суперкомпютъра Summit, създаден от IBM за Ridge National Laboratory. Неговата производителност бе 122,3 петафлопса. Но след това системата бе модернизирана и сега нейната производителност достигна 143,5 петафлопса.

Второто място в този престижен рейтинг е на още един суперкомпютър на IBM с име Sierra. Той е предназначен за проектиране и изследване на ядрени оръжия в Lawrence Livermore National Laboratory. В средата на годината тази система бе на трето място с резултат от 71,6 петафлопса. Извършената наскоро модернизация увеличи изчислителната мощност до 97,6 петафлопса. По този начин, китайският суперкомпютър остана на трето място.

Суперкомпютрите Summit и Sierra си приличат много. В тях се използват процесорите IBM Power9, допълнени с ускорителите NVIDIA Tesla V100, които са обединени с високоскоростната мрежа Mellanox Infiniban. Суперкомпютърът Summit разполага с 2,4 милиона процесорни ядра, а Sierra – с 1,6 милиона ядра.

Към днешен ден рейтингът Top500 включва 227 китайски суперкомпютъра, 109 американски, както и системи на други държави.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари