Американските суперкомпютри изместиха китайската система на трето място

3
1178

В рейтинга за суперкомпютри Top500, американските компютърни системи вече заемат първите две места и изместиха на трето място миналогодишния китайски лидер. Рейтингът се съставя на база производителността при извършването на математически изчисления в теста Linpack.

През месец юни тази година лидер в класацията стана суперкомпютъра Summit, създаден от IBM за Ridge National Laboratory. Неговата производителност бе 122,3 петафлопса. Но след това системата бе модернизирана и сега нейната производителност достигна 143,5 петафлопса.

Второто място в този престижен рейтинг е на още един суперкомпютър на IBM с име Sierra. Той е предназначен за проектиране и изследване на ядрени оръжия в Lawrence Livermore National Laboratory. В средата на годината тази система бе на трето място с резултат от 71,6 петафлопса. Извършената наскоро модернизация увеличи изчислителната мощност до 97,6 петафлопса. По този начин, китайският суперкомпютър остана на трето място.

Суперкомпютрите Summit и Sierra си приличат много. В тях се използват процесорите IBM Power9, допълнени с ускорителите NVIDIA Tesla V100, които са обединени с високоскоростната мрежа Mellanox Infiniban. Суперкомпютърът Summit разполага с 2,4 милиона процесорни ядра, а Sierra – с 1,6 милиона ядра.

Към днешен ден рейтингът Top500 включва 227 китайски суперкомпютъра, 109 американски, както и системи на други държави.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кой си ти, че да решаваш?
Кой си ти, че да решаваш?

На това ако му пусна един Fluxbox под Линукс как ли ще фърка.

Някой на който не му трябваш!
Някой на който не му трябваш!

Като на баба ти хвърчилото…

Името
Името

А Crysis дали ше тръгне ?