Компанията производител на суперкомпютри, Cray, е получила поръчка от щатския флот за машина с AMD Epyc Rome процесори и Nvidia Volta графични карти. Ще се изработи на платформата Shasta и ще има производителност от 12.8 петафлопса. Това значи, че ще бъде в топ 25 на най-мощните суперкомпютри.

Поръчката е част от програмата за модернизиране на високотехнологични изчислителни системи на Министерството на отбраната. Ще бъде разположен в Космическия център “Stennis” в Мисисипи, предават от Techspot.

Ще има общо 290,304 AMD Epyc 7002 ядра, 112 Nvidia Volta V100 видеокарти и 590TB RAM. Мястото за съхранение ще е с размер от общо 14 петабайта, което включва 1 петабайтово NVMe-базирано SSD.

Очаква се системата да заработи в началото на 2021 година

Ще се използва за моделиране на самолети, кораби и околна среда. Ще може да прави прогнози за времето от сорта на проследяване на урагани и техния интензитет.

Крей има три договора с армията на САЩ за общо $71 милиона, към август миналата година. Подобен компютър бе придобит от въздушните сили. Армейска изследователска лаборатория (ARL) и Центърът за изследвания и развитие на инженерите на армията на САЩ (ERDC) са си поръчали Cray CS500 Cluster системи.

Към ноември миналата година, най-мощният суперкомпютър е Summit с производителност от 148.6 петафлопса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари