Аналогови задни врати в процесорите

2
25

Специалисти от университета в Мичиган предложиха нов метод за вграждане на задна врата в процесорите, още при тяхното производство. Особеното на този метод е, че не може да бъде открит по време на заводските тестове и задната врата може да бъде вмъкната от производителя дори и без знанието на проектанта на процесора.

 

Предлага се съвсем малка модификация – вграждане на обикновен кондензатор в един от логическите елементи на процесора. Когато зарядът на този кондензатор достигне определено ниво, функционалността на логическия елемент се променя и той започва да изпълнява друга логическа функция.

 

 

За управление заряда на кондензатора се използва електрод, който получава напрежение само при изпълняване на точно определена последователност от документирани и недокументирани процесорни команди. При нормалната работа на персоналния компютър, зарядът на този кондензатор се разсейва и той не може да достигне критичния праг.

 

Необходимата за задействането на тази задна врата последователност от събития е съвсем специфична и не може да бъде засечена по време на тестовете. А откриването й е на практика невъзможно, понеже съвременните процесори имат милиони логически елементи.

Експертите демонстрираха ефективността на този метод с помощта на модифициран чип, базиран на open-RISC 1200. Интегрираната в процесора атака не може да бъде засечена от никакви тестове, а още по-малко от антивирусни програми.

Изобретяването на неуловима задна врата в чиповете едва ли ще намали параноята на производителите на компютърна техника.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Azhenflare Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

И каква е целта на тази работа ? Да направят системите ни по-лесни за шпиониране , проникване и хакване нали ? КОЙ ИДИОТ ГО МИСЛИ ТОВА ВЕ ?
Цялото това нещо може много ама много да промени компютърната индустрия.
Абе направо да вземат да сложат в TOS графа че си съгласен да бъдеш шпиониран от производителя и хАмуриканското правителство и че не можеш да имаш поверителни данни или лични такива.

flare
flare

Логиката ти е много погрешна – според теб какво е правилното действие? Първо, щом се е сетил един, значи ще се сети и втори и трети – въпрос на време е. И втория може да си мълчи и да го направи и да го ползва. Така, че правилното действие в случая е именно разпространение на информацията. Сега може да няма тестове или превенция, ама ако всички знаят за възможността, е съвсем възможно да измислят такава. Хората са направили действащ прототип за да докажат на практика, че теоретичната им постановка е вярна. Въпрос на избор на всеки е дали да си… Виж още »