fbpx
5.3 C
София

Анонс на най-бързия в света лазерен генератор на случайни числа

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Международна група учени разработи специализиран лазер, който може да генерира 254 трилиона случайни числа в секунда, което е над сто пъти по-бързо от от компютърните генератори на случайни числа. Съответната научна работа бе публикувана в списание Science.

Въпреки че генерирането на случайни числа се извършва отдавна, то става все по-важно, понеже изчисленията от подобен род са в основата на криптографията. С появата на все повече компютърни устройства в Глобалната мрежа необходимостта от много бързо криптиране, което може да осигури надеждна защита от хакерите, става все по-важно.

Новата лазерна система може да генерира 250 Tb случайни битове в секунда. Новата система превъзхожда обикновените хардуерни генератори на случайни числа както по скорост, така и по това, че може да създава няколко битови потока едновременно.

Използва се миниатюрен лазер с дължина на вълната 1 мм, светлината от който се отразява между огледалата, разположени от двете страни на устройство с формата на пясъчен часовник. Лъчите взаимодействат един с друг и при този процес се генерират бързи импулси на всяка една трилионна от секундата. Използват се 254 лъча, които се регистрират с помощта на камера. Скоростта, с която лазерът работи означава, че камерата може да регистрира данните на всеки две милисекунди, след което нейната памет се запълва, данните се подават на компютър и след това процесът започва отново.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини