Арестуваха собственика на компанията за разработка на процесорите Байкал

4
1619

В Москва бе арестуван и поставен под арест за срок от два месеца генералният директор и основател на компютърната компания „Т-платформи“ – основната структура в разработването на руските процесори Байкал. Според предявените обвинения, бизнесменът може да влезе в затвора за 10 години.

Срещу основателя и генерален директор на руската компютърна компания „Т-платформи“ Всеволод Опанасенко бе образувано наказателно производство по член 3 алинея 285 от руския Наказателен кодекс за злоупотреба със служебното положение в особено големи размери. Това престъпление се наказва със затвор до 10 години и с лишаване правото за заемане на високопоставени длъжности в продължение на три години. CNews не съобщава каква точно е причината за ареста.

Според руските регистри, акционерното дружество „Т-платформи“ е регистрирано на 23 декември 2008 година. Всеволод Опанасенко притежава 75% от акциите на компанията. Останалите 25% са собственост на Външната икономическа банка, която е собственост на държавата и изпълнява надзорна дейност. Но едновременно с това ‘Т-платформи“ е собственик на 75% от акциите на „Байкал електроникс“, разработващ руските процесори Байкал. Тоест, Опанасенко притежава 63,2% от създателя и разработчик на руските Байкали.

Тези чипове се закупуват от държавните структури на Русия и се използват и за създаването на автоматизирани работни места. Клиенти са Федералната служба за безопасност, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ШишопипиБай КольоVal De Zeer Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Val De Zeer
Val De Zeer

Я пак сметнете процентите…. 🙂

Бай Кольо
Бай Кольо

Срамота, ще го осъдят, щото им е скапан продукта. Ама пак по-добре. Преди са ги разтрелвали.

пипи
пипи

Пише се “ разстрелвали“

Шишо
Шишо

Свободен бизнес в русия?