Архитектурата AMD Zen 3 ще увеличи IPC с 10-15%

13
1064

Тази година Advanced Micro Devices планира да представи на пазара първите процесори произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес с архитектура Zen 3. Самата компания не публикува много данни за тези чипове, но уеб порталът AdoredTV представи вътрешна информация за новите процесори.

Известно е, че в процесорите Zen 3 компанията ще продължи да използва чиплети с по осем процесорни ядра, но вместо два 4-ядрени CCX, характерни за Zen 2 архитектурата, един от тези кристали ще включва чиплет с 8х ядра и 32 MB общ кеш от трето ниво. Според AdoredTV, при това решение латентността на L3 кеш паметта малко ще нарасне, но за сметка на това всички физически ядра ще имат равноправен достъп.

Благодарение на прехода към Zen 3, броят изпълнявани инструкции за такт (Instrucions Per Clock, IPC) в новите процесори на AMD ще нарасне с 10-15%. Заедно с подобрените производствени норми и работата на алгоритмите за динамичен овърклок, значително ще нарасне еднопоточното бързодействие при процесорите на AMD, включително и при сървърните решения.

Advanced Micro Devices вече разполага с опитни образци на чиповете EPYC Milan, но техните характеристики засега са далече от тези на бъдещите серийно произвеждани процесори. Що се отнася до сървърните процесори на AMD, вътрешните източници на AdoredTV потвърдиха, че засега AMD няма да работи върху подобрената едновременна многонишкова работа (SMT4), която би позволила обработването на четири нишка от едно физическо ядро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари