Астронавтите от МКС монтираха първия в историята надуваем космически модул

0
10

През месец април тази година до Международната Космическа станция бе транспортиран новия надуваем модул Bigelow Exapandable Activity Module (BEAM). Той бе доставен от космическия товарен кораб Dragon, а екипажът на станцията закрепи модула към МКС. BEAM е надуваем модул с обем 16 кубически метра и диаметър 3,2 метра.

 

Модулът ще остане на МКС две години, но астронавтите няма да живеят в него. Ако започналите сега тестове протекат успешно, то от подобни модули ще бъдат създавани цели станции за космически туристи и за учени. BEAM може да разшири жилищното пространство на астронавтите, но засега е рано за това. Основното достойнство на надуваемия модул е неговият малък обем в сгънато състояние, както и малкото му тегло. Това значително улеснява неговото транспортиране и монтиране. Теглото на BEAM е едва 1 360 килограма, докато теглото на алуминиевия модул Unity, който сега се използва в МКС е 11 793 килограма. Качването на BEAM на МКС е много по-лесно и по-евтино.

 

Екипажът на МКС ще посещава новия модул 3-4 пъти в годината, за да инсталира нови сензори и апарати, както и да проверява състоянието на BEAM. Тоест, сега се тества, дали BEAM може да издържи условията на открития космос и да поддържа оптимални за човека условия на живот.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за