Безконтактна система измерва консумацията на електрическа енергия от всеки битов прибор

0
202

Специалисти от Масачузетския технологичен институт оглавявани от професор Стивън Лийб (Steven Leeb), създаде специализиран хардуер и софтуер за измерване на консумираната електрическа енергия на различните битови прибори.

 

Реалната консумация на електрическа енергия за всяко устройство съществено се различава от посочената в спецификациите и зависи от много фактори, като например възрастта на уреда, неговото състояние, местните климатични условия и други. Точната информация за тези устройства дава възможност за по-точна оптимизация на домашната техника с цел по-пълноценно използване на електрическата енергия.

Новата система се използва съвсем лесно и не са необходими никакви предварителни настройки. Масив от 5 сензора с размер на пощенска марка се поставя върху захранващия кабел и автоматично се калибрира.

Специалният софтуер пресъздава точната картина на работещите чрез този кабел устройства, анализира и запомня резултатите за всеки битов прибор.

Тестовете на новата система при военните показа прекалено висока консумация на електрическа енергия за нагряване на войнишките палатки, когато те не са обитавани. Тестовете в домашни условия разкриха повреда в окабеляването, заради която водопроводна тръба се е оказала под напрежение.

Очаква се новата система за измерване консумацията на електрическа енергия да струва около $25-$30.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за