Безпилотни „Камази“ излизат на пътищата с общо предназначение

1
227

„Камаз“ с компютъризирана система на управление съвсем скоро ще излезе на пътищата с общо предназначение. От 2016 година този камион без водач ще излезе на магистралата М11 Москва – Санкт-Петербург, а тестовете ще продължат до 2018 година. За нанасяне на специалната маркировка за безпилотните „Камази“, е заделен бюджет от 4 милиарда рубли годишно (около 64,5 милиона американски долара).

 

Тестването на безпилотния камион е част от проекта „Високоскоростни автотранспортни коридори за безпилотни транспортни средства“ част от приетата „Национална технологична инициатива“ на Русия. За инициативата са заделени 10 милиарда рубли, като за 2016 година са предвидени още 2,2 милиарда рубли. Това е бюджетът за всички руски технологични проекти, а не само за безпилотния „Камаз“. Точният бюджет за роботизирания камион ще бъде обявен по-късно, когато различните министерства ще представят своите предложения, проекти и срокове за изпълнение. Разпределянето на финансовите средства ще се осъществява от Агенцията за стратегически инициативи.

 

Ще се тества автовлак от 10 роботизирани „Камаза“ от които само първият ще има водач, при това само при сложни условия. Останалите камиони автоматично ще копират движението на първия „Камаз“.

Пътуването по трасето М11 е само началото. Ако всичко мине успешно, тестовете ще продължат по скоростните магистрали от Хелзинки и Брест до Пекин. В момента се водят преговори с Европа и Китай, за уточняване на подробностите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари