Бивши специалисти на Apple основаха компанията NUVIA, която ще се конкурира с Intel и AMD на процесорния пазар

4
825

Новата компания NUVIA се заема с разработването на процесори за центровете за обработка на данни и ще се конкурира с Intel и AMD. Тя бе основана в началото на годината от бившите специалисти на Apple Джерард Уйлямс III, Ману Гулати и Джон Бруно. Това не са случайни специалисти, а хората, които разработваха и организираха производството на чиповете за iPhone.

Техният първи нов процесор носи кодовото име Phoenix.

В NUVIA ще се използва натрупания от тези специалисти опит в разработването на процесори за мобилни устройства със захранване от акумулаторни батерии. Това ще помогне в създаването на сървърен процесор от съвсем нов тип, който ще бъде по-производителен, по-икономичен и по-защитен.

Компания обяви във финансовите си отчети, че е привлякла инвестиции в размер на $53 милиона. Паричните средства дойдоха от Dell Technologies Capital, Mayfield и WRVI Capital и от някои други компании от Силициевата долина. Благодарение на тези инвестиции, броят работещи в тази компания специалисти ще се увеличи почти двойно – от 60 на 100 души.

Уйлямс напусна Apple тази пролет, след като работи в корпорацията в продължение на 9 години като главен архитект на всички централни процесори на Apple и всички SoC.

Гулати е работил 8 години в Apple върху мобилните SoC на корпорацията.

Бруно в продължение на 5 години е разработвал хардуерните платформи на Apple.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Kaтo ги знaм ĸoлĸo ca HЕĸaдъpни oт изгнилaтa ябълĸa, щe ca пo HEĸoнĸypeнтни cpeщy Іntеl, a зa АМD и дyмa дa нe cтaвa oт Суrіх пълни бaлъци ca xopaтa oт изгнилaтa ябълĸa ycпexa cи дължaт caмo и eдинcтвeнo нa зaлyпeнитe им ceĸтaнт фeнoвe…

(*)
(*)

Луд умора нЕма

Кольо
Кольо

Докато успеят да разработят каквото и да е било, предвид това, че процесорни архитектури и завършени като разработка процесори с тях, заемат поне 5-6 години във времето, ако се започва отначало…Докато станат готови, току виж се свършили технологичните процеси, поне тези на базата на силиций и да няма с какво да ги произвеждат…Освен, ако не използуват процес от вече наличните предишни такива. примерно някакъв 5nm+++. Има и един друг дребен проблем за тях. Докато свършат с разработките и внедряването…Току виж към 2025, или 2026 година, кой знае, може би вече ще се произвеждат първите квантови компютри за домашните потребители, на… Виж още »

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Квантовите процесори в определени изчисления наистина са ултра бързи, а в друг тип изчисления са в пъти по бавни от сегашните, та не е като те да са решението за в бъдеще..