Учени от Великобритания създадоха портативно устройство за секвениране на човешкия геном, което се побира в човешка длан. Новият уред разкрива богати възможности за използване на генетични данни в медицината.

Проектът „Човешки геном“ бе стартиран през 1990 година, отне 13 години, струва стотици милиони долари и изискваше съвместните усилия на научните лаборатории от целия свят. През това време много неща се промениха и сега приборът за секвениране на ДНК може да бъде носен в джоба, подобно на мобилен телефон.

Портативното устройство е разработено от компанията Oxford Nanopore. Изучаваната ДНК нишка преминава през пора с наноразмери. Всеки нуклеотид при преминаването си през пората поражда уникален електрически сигнал, който се анализира от устройството. Точността на прибора е 99,5% и дава възможност за изучаване на недостъпни досега участъци на човешката ДНК.

Перспективите на новия уред в медицината са много големи. Възможен е ДНК анализът на раковите клетки за създаване на ефективно лечение. А изучаването на генома на бактериите може да даде представа за устойчивостта към антибиотиците.

Създателите на устройството напомнят, че четенето на генома и неговото разбиране са различни неща. Секвенирането на ДНК става все по-евтино, докато анализът все още е сложен.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари