Във фамилията процесори Intel Atom C2000 има бъг, който поврежда оборудването на Cisco и други производители и не е лоша идея да проверите какъв чип се използва във вашата апаратура. Бъгът работи като бомба със закъснител и не се проявява веднага, а след 1,5 години работа или малко по-късно.

На конференцията за инвеститори, организирана за обсъждане резултатите от последното тримесечие на 2016 година финансовият директор на Intel Робърт Суон (Robert Swan) съобщи за малък проблем в един от миналогодишните продукти, което е повлияло на финансовите показатели. Финансистът не каза за кой точно продукт става дума, но това бързо стана ясно.

Може би е съвпадение, но миналата седмица Cisco публикува предупреждение за проблеми със синхронизиращия сигнал (clock signal) в някои свои устройства, включително маршрутизатори, комутатори и друго оборудване. Cisco каза само, че причина за това е бъг в чипа на „един от нашите доставчици“. Бъгът се проявява по твърде оригинален начин – синхронизиращият сигнал затихва с времето. Според Cisco, всички проблемни устройства ще работят нормално, но постепенно ще излизат от строя след 18 месеца използване. Прекъсванията на нормалната работа ще зачестяват в зависимост от продължителността на експлоатацията. А когато устройството спре да работи, ремонтът е невъзможен.

Ето и списъка с устройствата, които ще спират да работят след 18 месеца:

Продуктите на Cisco са особено популярни и със сигурност ще пострадат много голям брой устройства. Сред мрежовите специалисти вече се разпространява информация, че мениджърите на Cisco са започнали звънят на своите клиенти за подмяна на оборудването.

Cisco допълни, че „този компонент се използва и от други компании“ но отново не съобщи кой е производителя. Но съвсем не е трудно да се досетим.

През януари тази година Intel обнови спецификациите на фамилията процесори Intel Atom C2000, в които се казва за „нов проблем“ със синхронизиращия сигнал (34-та страница на AVR54):

Представител на Intel обясни този проблем с „деградиране на елемент от чипа, работещ с високо натоварване в продължение на няколко години“. В документацията се казва, че има проблем със степинга B0 в процесорите C2XX. А това са чиповете:

C2308, C2338, C2350, C2358, C2508, C2518, C2530, C2538, C2550, C2558, C2718, C2730, C2738, C2750 и C2758.

Тези процесори се продават от 2013 година и се използват в оборудването на други производители, като например ASRock Rack (C2550D4I и C2750D4I), Aaeon, Dell, HP, Infortrend, iXsystems (FreeNAS Mini), Lanner, NEC, Newisys, Netgate, Netgear, Quanta, Seagate (NAS Pro), Sophos (UTM firewall SG 125), Supermicro, Synology, ZNYX Networks.
Твърде обидно ще бъде, ако техниката се повреди точно след изтичането на гаранцията, сякаш така е планирано да стане. Във форумите се появиха шеги, че това са бета тестовете на планирано остаряване на компютърни устройства.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тони
Тони

Това е то! „Програмирано остаряване“…