Бъдещите сървърни процесори на Intel ще имат сокет LGA4677

5
495

Въпреки забавилият се преход към 10 нанометровия технологичен процес, плановете на Intel в корпоративния сегмент са известни за години напред. Към днешен ден се знае, че през 2020 година на пазара трябва да излезе новата платформа LGA4189, включваща 14 nm процесори Cooper Lake-SP, а малко по-късно към тях ще се присъединят 10 nm чипове Ice Lake-SP, поддържащи PCI Express 4.0 интерфейса.

По съществено обновяване на сървърната платформа на Intel се очаква през 2021 година. Тогава процесорният гигант трябва да приключи работата върху чиповете Sapphire Rapids-SP, които ще се произвеждат чрез подобрен 10 nm и дори чрез 7 нанометров технологичен процес с използване на дълбока ултравиолетова литография. Тези чипове трябва да поддържат PCI Express 5.0 интерфейса, да имат 8-канални контролери за DDR5 оперативна памет и да имат LGA4677 сокет, за което вече открито говорят партньорите на корпорацията. Да напомним, че интерфейсът PCI Express 5.0 ще осигурява двойно по-висока пропускателна способност от сегашния PCI Express 4.0.

Едновременно с това към края на 2021 година се очакват аналогични промени да има и в сървърната платформа на компанията AMD. С прехода към архитектурата Zen 4 процесорите EPYC (Genoa) ще имат контролери за DDR5 оперативна памет и също нов сокет: предишният 4094 пинов сокет Socket SP3 ще бъде заменен със Socket SP5.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dsaa
dsaa

„дълбока ултравиолетова литография“, това не се ли казва „екстремна“, вместо „дълбока“? EUV = extreme ultraviolet lithography.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Напиши ти поне 1 статия да те видим колко си грОмотен, ерудиран, начетен и способен ceлcкa пръчко…

dsaa
dsaa

Явно здраво съм те засегнал в други статии, щом ме следиш. Не виждам и как посочената грешка, има нещо общо с грамотността. Не използвай думи, на които не знаеш значението, излагаш се (май е късно за това).
И на мен не ми се плаща, за да пиша статии.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Не мн си далеч от това пръчко да засегнеш мен, просто ти гледам тъпите коментари и реагирам.. Та може да правиш забележки след, като покажеш по добре написана статия с по правилно използвани думи и без прав. грешки капиш ?

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Да поправя заглавието аз..

Бъдещите сървърни печки на Intel ще имат сокет LGA4677, и ще греят повече..