Българската фирма SOS Auto Keys изобрети устройство, отключващо почти всеки нов автомобил

12
8077

Прототипът за сега не се продава, ще е готов през септември и е предназначен само за държавни служби и регистрирани лица, които се занимават с ключарство. Цената вероятно ще е около $25 000

Серията джобни електронни игри Game Boy се произвеждаше от японската компания Nintendo от 1989 до 2005 година. Но днес това не е безобидната играчка, която бе навремето, а „оръдие на истинските престъпници“, съобщава Techspot, като цитира британското издание DailyMail.

Преди няколко дни изданието разказа, че британската полиция е предупредила всички собственици на по-съвременни автомобили, че човекът, който се разхожда с подобно устройство на паркинга, може да открадне колата им. На външен вид устройството много прилича на Nintendo Game Boy – електронната игра, която бе популярна сред децата през 1990-те години. Интересно е, че дори и в YouTube е бил качен клип с инструкция как да се използва това устройство, за да се отключи автомобил на KIA, Mitsubishi и Hyundai и според изданието  „да се открадне само за 60 секунди“.

Притежаващият устройството трябва само да натисне бутона на дръжката на вратата, а приборът записва всички излъчвани от автомобила данни за разпознаване на електронния ключ, като само след няколко секунди се изчислява необходимия отговор и вече могат да се управляват всички прибори на транспортното средство. Изобщо не е проблем да се неутрализира защитата и свързаната с нея сигнализация, да се запали двигателя и да се шофира, твърди британското издание.

Тези устройства струват 20 000 паунда или 25 000 долара и според DailyMail, технологично са базирани на Nintendo Game Boy. Кои точно компоненти на електронната игра се използват не е известно, но софтуерът очевидно е подменен.

Според DailyMail българската фирма SOS Auto Keys съвсем открито продава тези устройства, като изрично препоръчва те да не се използват с престъпни цели.  Но британската полиция отбелязва, че едва ли подобна „играчка“ ще бъде купувана от спазващи законите хора.

Разбира се, след като новината се появи, ние побързахме да се свържем с компанията, чиито офис е в България и да разберем за какво става въпрос.

Както и очаквахме, информацията на Daily Mail не е съвсем точна и очевидно изданието е било малко по-предубедено заради българския произход на компанията

Тя обаче далеч няма идея да продава модела на „крадци“, а дори има договори за него с редица държавни служби по света, криминалисти в Дубай, полицейски служби на различни държави и всичко е съвсем ясно и публично.

От компанията споделиха специално за Kaldata, че търгуват с ключарски инструменти и консумативи, предназначени само за сертифицирани ключари и специализирани органи на властта.

Въпросният продукт е прототип, който все още не е работещ, и не е в производство. Както всеки един продукт, свързан с отключване и запалване на автомобили, и при този отговорността за използването му е изцяло върху ползващия го сертифициран ключар или служител на специалните служби.

Ние не носим отговорност за нерегламентираното му използване, но не толерираме вменяването, че ще бъде продаден и използван за криминални цели, както изрично е упоменато на страницата ни, заявяват от SOS Auto Keys.

В разговора с представител на компанията обсъдихме и защо тя прилича толкова на GameBoy. Причината е доста прозаична – основният акцент е бил в хардуера, който няма нищо общо с този на преносимата игра от миналото. Той е съвсем различен, но поръчаните от Китай кутии, в които се поставя, наистина приличат на GameBoy, въпреки че нямат нищо общо с него – просто са били по-изгодни и са отговаряли на изискванията, които SOS Auto Keys са имали

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари