Вашите разговори с Google Assistant достигат и до служители на компанията

12
787

Следващия път, когато активирате вашия виртуален Google асистент, се запитайте, само той ли ви слуша в този момент. Според сведения от белгийската журналистическа фирма VRT NWS, много партньори на Google получават заплащане, за да транскрибират (анализират и преведат) аудиозаписите, правени от асистента. Избираните разговори са на случаен принцип, но могат да засегнат лична информация като имена, адреси и подробности относно живота на потребителите.

Често пъти аудиото се записва по случайност, когато устройството погрешно чуе ключовата фраза „OK Google“. VRT NWS се свърза с един от хората, наети да изследват записите. Той твърди, че транскрибира около хиляда записа всяка седмица, 150 от които обикновено са стартирани погрешка. Въпреки безпристрастността, с която той подхожда към задачата, понякога не може да не се изненада от съдържанието на аудиото. Случвало се е да се чуват женски уплашени гласове и физическо насилие. „След това те са вече истински хора, не просто гласове„.

Според технологичните компании изпращането за записи към други хора е важна част от процеса на усъвършенстване на изкуствения интелект. Освен това те подчертават, че само малка част от това аудио се споделя така – едва 0,2 процента. Освен това, никаква идентификационна информация не съпровожда записите. Във всеки случай обаче хората, със или без знание за случващото се, може да споделят важни за тях данни пред микрофона на устройството. По-рано тази година същият казус достигна и Amazon с Alexa, където отново аудио, записано от Echo устройства, е било изпращано към трети лица без знанието на потребителя. И колкото и да е нужно записите да се споделят, за да може асистентите да ни разбират по-добре в бъдеще, би трябвало собствениците на смарт устройства да знаят кога думите им ще се ползват за транскрибиране.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
4 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Звездоброец
Звездоброец

Вероятно е записано по завоалиран начин в някое общо споразумение, което потребителя така или иначе никога не чете и просто се съгласява. Подобни безплатни „асистенти“ трябва да се избягват, особено ако се опитват да ти пробутат hardware-a евтино или направо без пари. Аз лично не бих си сложил скоро микрофон/камера на някаква фирма занимаваща се с реклама вкъщи, много път има да измине тая технология за да спечели доверието ми.

nababatihvurchiloto
nababatihvurchiloto

Ок, изхвърли си телефона тогава.

Бахти
Бахти

Чакам да дойдат пак „прогресивните“ хора които няма какво да крият…
Всеки уважаващ личния си живот е разкарал (или поне се е опитал) повечето шпионски услуги не само на Гугъл без значение дали има да крие нещо или не.

иБаси
иБаси

Пускай тилифоня с шайба, пещepняк, мaймyна недорасла до пpимaт..

Питанката
Питанката

иБаси кроманьонца си, иБаси! Нема такъв дебил 😂😂😂, явно често ядеш „“уеца, отдавна не бях срещал такава невъзможна маймуна, но ти отива. Радвай се ….

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

От мaймyни недорасли до пpимaти, мнения не искам, че си кyx и пpocт на зaдник, и да пратиш много поздрави на оная дето те е изcpaла такъв чyкyндyр, айде клoшapo 😀 😀 😀

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Тия па нeщacтия само следят, пууу техната мaмa мpъcна….

Arebe
Arebe

Мар божкеее верно ли?!

Джингиби
Джингиби

Радвам се, че псувните ми стигат до истински човек

Последния самурай
Последния самурай

ето ,хората се оправдаха . добрите американци не подслушват ! това го правят само злите китайци.(те наистина смятат , че вече сме с промити мозъци )

TGR
TGR

Честно казано не мисля, че някой трябва да е изненадан от тази новина. То е логично.
Всеки може да чуе какво е записвал асистентът му по всяко време а и Не крият, че се записва.
А и е разбираемо от гледна точка на това, че за да усъвършенстват AI трябва човек малко или много да „преведе“ понякога.
Друг е въпросът колко като количество се слуша от хора и по какъв начин точно се ползва.

Oigen
Oigen

Хонгменг излиза и влезне ли в европейския пазар веднага ги сменям с андроида те гугъла трябва да съдят те са най шпионската организация в света