fbpx
4.6 C
София

Вашите разговори с Google Assistant достигат и до служители на компанията

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Следващия път, когато активирате вашия виртуален Google асистент, се запитайте, само той ли ви слуша в този момент. Според сведения от белгийската журналистическа фирма VRT NWS, много партньори на Google получават заплащане, за да транскрибират (анализират и преведат) аудиозаписите, правени от асистента. Избираните разговори са на случаен принцип, но могат да засегнат лична информация като имена, адреси и подробности относно живота на потребителите.

Често пъти аудиото се записва по случайност, когато устройството погрешно чуе ключовата фраза „OK Google“. VRT NWS се свърза с един от хората, наети да изследват записите. Той твърди, че транскрибира около хиляда записа всяка седмица, 150 от които обикновено са стартирани погрешка. Въпреки безпристрастността, с която той подхожда към задачата, понякога не може да не се изненада от съдържанието на аудиото. Случвало се е да се чуват женски уплашени гласове и физическо насилие. „След това те са вече истински хора, не просто гласове„.

Според технологичните компании изпращането за записи към други хора е важна част от процеса на усъвършенстване на изкуствения интелект. Освен това те подчертават, че само малка част от това аудио се споделя така – едва 0,2 процента. Освен това, никаква идентификационна информация не съпровожда записите. Във всеки случай обаче хората, със или без знание за случващото се, може да споделят важни за тях данни пред микрофона на устройството. По-рано тази година същият казус достигна и Amazon с Alexa, където отново аудио, записано от Echo устройства, е било изпращано към трети лица без знанието на потребителя. И колкото и да е нужно записите да се споделят, за да може асистентите да ни разбират по-добре в бъдеще, би трябвало собствениците на смарт устройства да знаят кога думите им ще се ползват за транскрибиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини