Великобритания ще използва процесорите AMD EPYC за разработване на ядрено оръжие

3
478

Сървърните процесори AMD EPYC ще се използват в поредния суперкомпютър. Организацията Atomic Weapons Establishment (AWE), занимаваща се с разработването на ядрено оръжие за Обединеното Кралство сключи договор с компанията Cray за създаването на компютърната система Vulcan, наречена по този начин в чест на стратегическия бомбардировач Avro Vulcan на британските военновъздушни сили.

Новият суперкомпютър Vulcan ще се базира на процесорите AMD EPYC 7542 (32 ядра/64 нишки, 2,9-3,4 GHz), произвеждан чрез 7 нанометров технологичен процес. Изчислителната мощност на британския Vulcan ще бъде около 7 петафлопса. Той използва модулите Cray Shasta, а неговата пропускателна входно/изходна способност на интерфейса е около 100 GB/s. Специалистите на AWE заявиха, че тези процесори на AMD не са избрани случайно. Те имат по-висока производителност при по-ниска консумация на електрическа енергия, както и по-малки разходи за обслужване в сравнение с другите конкурентни чипове.

Във връзка със съществуващата в момента забрана за изпитания на ядрени оръжия, центърът Atomic Weapons Establishment използва свръхмощни компютърни системи за тяхната симулация. Колко точно централни процесора AMD EPYC 7542 ще се използват в новия британски суперкомпютър и кога той ще започне да работи, се пазят в тайна. Но за постигането на производителност от нивото на 7 петафлопса са необходими около 160 000 процесорни ядра, което означава приблизително 5000 процесора AMD EPYC 7542.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

То това добре са го решили недъгавите британци, ама … за вентилатори?
Колко мангизи ще отидат там, м?
Сигурно колкото за процесорите.
Ами за ток?
Баси, пак крива сметка са направили …

Аз бях
Аз бях

Ти какво предлагаш?

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Как какво на мИнтел oтпaдъчните процесори, дето според такива лyмпeни кат него са най доброто, докато действителността е такава, че запознатите хора избягват интел по всеки възможен начин, щото са титаник…