Видеокартата RX 5700 XT може да се клокне до 2,2 GHz чрез промяна в системния регистър на Windows

2
610

Главният редактор на германската версия на Tom’s Hardware Игор Валосек (Igor Wallossek) съобщи за нов метод за овърклок на графичните карти AMD Radeon RX 5700 и RX 5700 XT. С негова помощ 7 nm графично ядро Navi 10 може да бъде ускорено до 2,2-2,3 GHz. Но всеки, който иска да постигне подобни резултати трябва да използва мощно охлаждане, например воден блок на компанията EKWB.

За управлението на захранването и тактовите честоти на видеокартата, графичния драйвер AMD Radeon използва таблицата PowerPlay, която зарежда в системния регистър на операционната система Windows своя VGA BIOS. Чрез модификация на SoftPowerPlay Table (SPPT) може да се се променят параметрите на графичната карта, като например Power Limit, захранващото напрежение на чипа и честотата на графичния процесор.

За всички, които искат да повторят тези експерименти, главният редактор на Tom’s Hardware е подготвил няколко модифицирани reg файлове. Преди тяхното използване се препоръчва отново да се инсталира драйвера, като преди това системата се изчисти с например помощната програма Display Driver Uninstaller.

Благодарение на тези модификации в играта Shadow of The Tomb Raider видеокартата Radeon RX 5700 XT се приближава плътно до Nvidia GeForce RTX 2080 и изпреварва клокнатата GeForce RTX 2070 Super. Консумацията на графичната карта нараства до около 250 W, като от за кратко скача до 300-320 W.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

Десподов, как ще си зареди биоса в регистрите ?! по-голяма глупост скоро не беше изръсвал. прочети малко кое – какво е. И между другото линкът към файловете не работи, ама какво ли да очакваме от теб..

Даниел Десподов
Даниел Десподов

https://hothardware.com/news/amd-radeon-rx-5700-xt-22ghz-overclock-heavy-duty-cooling

Благодаря за мнението, ще го имам предвид