Видеокартите Radeon RX 400 могат да се превърнат в Radeon RX 500 чрез презаписване на фърмуера

2
668

Много от популярните световни уеб-портали съобщиха, че някои графични карти от фамилията Radeon RX 400 могат да бъдат „ъпгрейднати“ до техните аналози от серията Radeon RX 500 чрез презаписване на VGA-UEFI фърмуера.

Тази възможност се предвиждаше от много специалисти, понеже параметрите на видеокартите от двете фамилии са много близки.

За съвместимостта на VGA-UEFI фърмуерите с графичен процесор Ellesmere (Polaris 10/20) съобщи потребителят BigMaMaInHouse на портала Guru3D. Той успя да накара видеокартата Sapphire Radeon RX 470 Nitro+ да работи с фърмуера на Radeon RX 570 Nitro+. Но благодарение на тази манипулация ентусиастът спечели увеличение на честотата на графичното ядро само с няколко десетки MHz. При това, за тези мегахерци се налага да се плаща със значително покачване на температурата.

Подобен резултат успя да постигне и TonybonJoby от форума на TechPowerUp, който смени фърмуера на графичната карта XFX Radeon RX 480 с новия VGA-UEFI на Sapphire Radeon RX 580 Nitro+. Резултатът е почти същият – 61 MHz по-висока честота на ядрото при значително нарастване температурата на кристала.

След обновяването, видеокартата е тествана с играта The Witcher 3: Wild Hunt и бенчмарка FurMark, в които демонстрира стабилна работа. Опитите за допълнителен овърклок бяха неуспешни.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
CDRAzhen Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

от XFX на Sapphire ? Това малко ми се вижда невероятно…

CDR
CDR