Видовете USB портове и стандарти

3
9195

Универсалната серийна шина (Universal Serial Bus) или просто USB е промишлен стандарт, създаден в средата на 90-те години за да стандартизира включването на най-различна периферия към компютъра. USB замени повечето интерфейси и сега е най-разпространеният конектор за потребителски устройства.

Към днешен ден почти всяко компютърно устройство, независимо дали портативно или стационарно, има различни видове USB портове. Но всичко е много по-сложно отколкото изглежда на пръв поглед. Нека да разгледаме различните видове USB портове и различните стандарти.

Различните видове USB портове

Навярно мнозина ще се запитат: „След като USB трябва да бъде универсален, защо има толкова много различни видове?“. Причината е, че различните видове USB конектори имат различна функционалност. По този начин се осигурява съвместимостта при появата на устройства с подобрени технически характеристики. Да разгледаме най-разпространените видове USB портове.

  • Type-A: повечето USB кабели в единия си край имат от този конектор. Това са кабелите на по-съвременните клавиатури и мишки, този тип USB се поставя в персоналните компютри и зарядните.
  • Type-B: този порт се използва за включване на принтери и друга периферия към компютрите. Но към днешен ден не е толкова разпространен, като USB Type-A.

  • Mini USB: това бе стандартният порт за мобилните устройства преди появата на Micro USB. Конекторът е по-малък от стандартния, което си личи и от името. Този тип порт сега се счита за остарял и бе заменен от Micro USB, но не навсякъде.
  • Micro USB: днес този тип порт е стандарт за мобилните устройства. Той бе приет от всички производители, с изключение на Apple. Но Micro USB постепенно се измества от USB Type-C. Между другото, има различни видове Micro USB и за това ще стане дума по-долу.
  • Type-C: кабелът с Type-C може от двете страни да има един и същ конектор. Този порт осигурява по-висока скорост за обмен на данните и по-висока електрическа мощност в сравнение с предишните USB стандарти. Именно такъв порт използва Apple за Thunderbolt 3. По-късно ще се спрем по-подробно върху USB Type-C порта.

  • Lightning: не принадлежи на USB стандарта, но е фирмения интерфейс на Apple от месец септември 2012 година. Дотогава се използваше не толкова компактния 30-пинов стандартен конектор.

USB 3.0

Новият стандарт осигурява по-висока скорост за обмен на данни и е обратно съвместим с по-стария стандарт. По форма USB 3.0 и USB 2.0 Type-A са еднакви, а конекторите от новият стандарт просто имат син цвят отвътре, за да може да се различава USB 3.0 от 2.0.

Естествено, увеличение на скоростта има само ако USB 3.0 конекторът се постави в USB 3.0 порт. Използваните флаш стик или кабел също трябва да са с USB 3.0 конектори.

Освен USB 3.0 Type-A има и други типове USB 3.0. Така например Type-B и неговата Micro версия имат допълнителни пинове, за да осигурят още по висока скорост за обмен на информацията, с което съвместимостта със старите версии не се запазва.

Старите USB 2.0 устройства могат да се включват в новите USB 3.0 портове, като увеличение на скоростта в този случай няма.

Micro USB

Ако имате мобилно устройство с Android, то трябва да имате и Micro USB кабел. Дори и най-върлите фенове на Apple не могат да избегнат този тип порт, който се използва за свързване на външните батерии, портативни колонки и други.

Има и различни видове Micro USB. Най-разпространен е Micro USB Type-B. Много по-малко разпространени са Type-A и Mini USB, но ги има.

При закупуването на USB кабели, потребителите обикновено избират най-евтините. Това не се препоръчва, особено при новите USB стандарти, понеже качеството на тези кабели е ниско, те бързо се повреждат, а това може да доведе до много лоши последствия.

Могат да се кажат няколко думи и за дължината на USB кабела. При пътуване е по-удобен късият кабел, но вкъщи с подобен кабел ще трябва да стоте близо до електрическия контакт. От друга страна, дългият кабел лесно се заплита и много пречи. За портативната акумулаторна батерия оптималната дължина е 35 сантиметра, а при кабела за зареждането на смартфона тя е 1 метър.

USB On-The-Go

USB On-The-Go (USB OTG) е сравнително нов стандарт, който дава възможност в мобилните устройства да се включват флаш стикове, предназначени за други USB интерфейси, кабели за зареждане на други мобилни устройства от вашето и т.н. USB OTG поддържа не само USB Type-A, но и други видове USB портове.

Представете си, че имате външен диск, смартфон и лаптоп. По кай начин най-лесно ще прехвърлите файл от външния диск на вашия смартфон, ако няма интернет? Най-лесният начин е да прехвърлите файла от диска на лаптопа, а оттам – в смартфона. Но ако имате USB OTG преходник, можете да го включите в смартфона, а в него кабела от външния диск и да обменяте каквито искате файлове. Наистина удобно.

За съжаление не всички устройства поддържат USB On-The-Go и преди закупуването на подобен преходник е добре да проверите дали вашето устройство поддържа USB OTG.

Има и преходници за Lightning, които от версия iOS 9 нататък, работят без проблем, но това не е OTG, въпреки че прилича.

USB Type-C

Този нов стандарт се очаква да получи много голямо разпространение. Той е бърз и може да прехвърля голяма електрическа мощност, а и да не забравяме, че USB Type-C кабелът може да се включва към устройството без значение с коя страна, понеже и в двата края на кабела е поставен един и същ конектор.

През 2015 година Apple разтресе света, представяйки MacBook само с един USB Type-C порт и това може да се окаже началото на нов тренд.

Сега има немалко устройства с USB Type-C порт. Ако нямате подобен порт в компютъра, можете да използвате USB Type-C – USB Type-A кабел.

Съвсем не си струва закупуването на евтини USB Type-C кабели. По този начин съвсем лесно може да се повреди компютърното устройство. По този кабел минава силен ток и некачествените кабели могат да предизвикат пожар. Не си струва да правите икономии със закупуването на евтин USB Type-C кабел.

Заключение

Разгледахме различните USB видове и стандарти от една по-практична гледна точка, без да се спираме върху подробните технически параметри – нещо, което можем да направи следващия път.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари