4.2 C
София

Вижте кутията и предполагаемата цена на Intel Core i9-10850K

Най-четени

Intel Core i9-10850K , предполагаем слухов процесор, който ще допълни гамата Comet Lake, е забелязан в онлайн теч на изображения, на които се вижда и картонената кутия, в която ще се продава на дребно, което потвърждава достоверността на този модел процесор.

10850K е все още непотвърдена 10-ядрена алтернатива на флагмана Core i9-10900K и по същество съчетава същите параметри, с разликата, че се очаква да работи на по-ниска честота. Може би сте виждали вече течове и предварителна информация за този чип. Първоначално източниците на вътрешна информация и анализаторите спекулираха дали в крайна сметка това ще бъде процесор, който ще се продава по веригите на хардуерните магазини за обикновените потребители, или ще бъде наличен и доставян за OEM производители на готови компютри.

Както обаче става ясно в Twitter от @momomo_us, видимо изглежда, че процесорът ще се продава във веригите магазини на дребно, особено след като вече видяхме и картонената кутия, к която ще идва. Но това не е всичко – други източници на вътрешна информация, които преди са публикували течове и за този чип, сега дори са публикували и очакваните цени, на които ще се продава.

 

Според Lambda Tek, Core i9-10850K ще идва на цена от 459 британски лири с включен ДДС на пазарите във Великобритания, което се равнява на около 565 щатски долара или 810 австралийски долара, въпреки че пазарната му цена в другите държави няма да бъде конвертирана директно във валута и ще се различава.

Разбира се, не трябва да се доверяваме прекалено много на тази ранна информация за очакваните цени, тъй като засега тя е споделена само от LambdaTek, а източниците не са известни.

Ако все пак приемем информацията за достоверна и я вземем за ориентир, грубо казано изглежда, че съществуващият флагман 10900K, на който 10850K ще бъде алтернатива, е с около 17% по-скъп от слуховия 10-ядрен алтернативен процесор. Разбира се, трябва да приемем всичко това с необходимата доза скептичност, тъй като все още дори не е сигурно, че този процесор реално съществува, като тепърва Intel предстои да го потвърждава.

Има смисъл

Въпреки това, предвид големия обем от течове около процесора, които виждаме в последно време, както и като се има предвид, че има резон в това Intel да представи по-евтина алтернатива на 10900K, изглежда, че 10850K се превръща в реалистична перспектива, тъй като определено подобен продукт би намерил своето пазарно търсене, тъй като е по-евтин от флагманския чип, но все още идва с най-високата производителност, на която са способни процесорите на Intel на този етап.

Защо има смисъл Intel да представи 10850K? Много просто, защото производителят на процесори се бори да произведе достатъчно запаси от 10900K и ако има проблем с производството или веригите за доставки, каквито видяхме покрай коронавирусната пандемия, въвеждането на друг модел като 10850K би било добра алтернатива за клиентите, които искат да се сдобият с 10-ядрен процесор, ако възникнат условия на дефицит на флагманския модел, или бъде намалена покупателната способност поради влошаване на икономическото състояние.

Core i9-10850K според слуховете е почти същият като съществуващия флагман от поколението Comet Lake, с изключение на това, че неговите ядра се очаква да работят с около 100 MHz по-малко по отношение на базовите и максималните честоти. Както видяхме в предишните течове, това едва ли ще има много голяма разлика в производителността на процесора, но въпреки това ще можете да закупите 10850K една идея по-евтино от настоящия флагман 10900K, поне според информацията, която имаме до момента.

Намалението в цената може да достигне дори до около 20%. От друга страна, определено има смисъл и в това Intel да забави с известно време представянето на този чип, дори той да е готов да серийно производство и цялата предварителна работа по него да е приключила, тъй като толкова скорошното въвеждане на по-евтин чип може да накара много от притежателите на Core i9-10900K да съжалят за по-скъпата покупка, след като, както изглежда, няма да има толкова съществена разлика в производителността.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини