fbpx
-2.1 C
София

Вижте обяснението на Microsoft защо новите Surface нямат Thunderbolt 3 и надградима RAM

Най-четени

Microsoft обясни защо серията Surface Pro 7 не идва с поддръжка на Thubderbolt 3 , въпреки че устройствата са снабдени с USB 3 порт, както и причината лаптопите да нямат възможност за увеличаване на количеството оперативна памет (RAM).

Отговорът дойде под формата на видеоклип на компанията, публикуван в Twitter от WalkingCat.

Както става ясно в клипа, Microsoft не дава възможност на потребителите да увеличат RAM паметта, с която разполагат, за да се избегнат рискове със сигурността… Говорителят в клипа казва, цитирам:

„Както добре знаете, понякога е възможно RAM паметта да бъде замразена с течен азот докато работи, след това да бъде свързана със специален четец и да бъдат извлечени данни и файлове, които са заключени с BitLocker, включително и самите ключове за криптираните дялове, което да компрометира потребителската работа и информация.“

Мнозина приеха обяснението за меко казано причудливо – вярно е, че съществува риск от подобно действие, но обикновено то е доста трудоемко, скъпо и изисква голямо количество специфични знания и техника. Освен това, подобно нещо на практика може да се случи с всеки един компютър и всяка една RAM памет, независимо дали тя е споена за дънната платка, както при Surface лаптопите, или е монтирана на отделен слот. Припомняме, че при серията Surface 7 можете да използвате единствено оперативната памет, която е монтирана на дънната платка и не разполагате с допълнителен слот за увеличаване на обема.

Когато загрижеността стане прекомерна

Причината, която компанията изтъква за липсата на поддръжка на Thunderbolt е много подобна, а именно, че подобно нещо би представлявало сериозен риск за сигурността, тъй като интерфейсът предлага директен достъп до паметта (DAM), или с други думи, възможността на нападател да използва специално подготвена USB флаш памет, за да получи достъп до съдържанието на RAM паметта – отново временно съхранената в нея информация и ключовете за криптиране на дяловете с BitLocker, ако по време на работната сесия на потребителя те вече са били отворени.

Както отбелязват от технологичния портал MS Power, които публикуваха видео клипа, с това обяснение все пак има резон и логика в действията на Microsoft да снабди устройствата с интерфейса USB-C, но не и с Thunderbolt 3. Въпреки това, от портала припомнят, че през април 2018 г., компанията пусна актуализация за операционната си система Windows 10, която защитава машините с нея от описаната DMA инвазия с паметта. Така че все още имаме надеждите да видим поддръжката на Thunderbolt 3 в предстоящите серии на Surface.

Мнозина от коментиращите в Twitter обвиниха компанията в крайно ограничаване на устройството Surface, планирано остаряване и използването на евтина RAM памет, за която дори изглежда няма възможност за замяна или надграждане.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини