Влиянието на коронавируса върху ключовите технологични сектори

0
536

Аналитичната компания TrendForce публикува отчет, в който се описва влиянието на коронавируса COVID-19 върху развитието на индустрията през 2020 година. Вижда се, че епидемията освен смъртта на много хора ще нанесе сериозен удар върху производството на редица технологични продукти.

Благодарение на високата степен на роботизация и автоматизация заводите за производство на полупроводникови чипове няма да пострадат особено много от COVID-19. Въпреки това, недостигът на работна сила и наложените ограничения в придвижването на хората, ще засегнат фабриките в континентален Китай. Естествено, от намалената продукция на чипове ще пострадат всички компании, които използват полупроводникови прибори.

Ще се отнася до DRAM и NAND паметите, то китайските фабрики на Samsung, SK Hynix, както и местните големи производители Yangtze Memory, ChangXin Memory Technologies и Fujian Jinhua Integrated Circuit, разполагат с максимално роботизирани поточни линии и имат достатъчно запаси от суровини. В краткосрочна перспектива влиянието на коронавируса върху тях ще бъдат минимални.

Под заплаха е производството на LCD панелите за телевизори и монитори. Засега епидемията не показва признаци на спад, а това ще забави темповете на производство и логистиката.

COVID-19 оказва най-голямо влияние на смартфоните., понеже тяхната технологична верига е най-дълга. Прогнозите са, че производството на смартфони през това тримесечие ще намалее с немалките 12%. Ако ситуацията се задълбочи, то пазарът на смартфони може да се срине.

Има и друго. Епидемията предизвикана от коронавируса COVID-19 подкопава доверието на потребителите във възможностите на Китай.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за