fbpx
4.2 C
София

Внук създаде самостоятелно машина с AI, която преобразува текст към говор за своя дядо

Най-четени

Бени Афлек подарява на своя дядо бутилка от най-доброто чилийско червено вино за неговия рожден ден. Тази година дядото, който се казва Бен, получава специален подарък. Бени е на 40 и е софтуерен инженер. Знае, че дядо му страда от дегенерация на макулата, заради което вече не може да чете.

Подаръкът е захранвана от изкуствен интелект машина за четене, която преобразува текст към говор

Съществуват всякакви неща, които подпомагат зрението, но дори с тях на възрастния мъж му отнема над час да прочете една A4 страница. Вече съществуващите приложения за смартфони и таблети не са подходящи за хора, които не могат да боравят със самите устройства.

Заради това трябва нещо друго. И това е дигитален асистент за четене. Потребителят трябва да постави документа на осветена платформа. Там бива сканиран от камера, за да могат алгоритмите за разпознаване на текст да го дешифрират. След това текстът бива прочетен от наистина естествено звучащ глас, обясняват от DigitalTrends.

Понеже човекът, който би използвал това, има влошено зрение, машината е оборудвана с големи и цветни бутони. Синият сканира документа. Зеленият започва да чете последно сканирания документ. Жълтият превърта шест секунди напред. Червеният служи за пауза и старт на възпроизвеждането.

От съображения за сигурност, документите не се съхраняват в последствие – нито локално, нито в облак

Бени успява да конструира устройството за три седмици. Използва за основа прожектор. Останалите компоненти се старае да набавя от местния бизнес. Негов съсед изработва метален корпус за клавиатурата, чиито бутони са от аркадни машини.

Това нещо обаче има нужда и от софтуер. Написва го на Python и използва технологията на Google Cloud Vision, заедно с Wavenet. Управлението е поверено на Raspberry Pi 3B. Изкуственият интелект на Google успява да се справи с голяма точност, дори поставените листи да не са точно поставени и да има някакви проблеми с качеството. Тества дали говорът е естествен и разбираем с откази от книгата „Лъвът, вещицата и дрешникът“.

Дядото е очарован от подаръка и реално му върши идеална работа. В процеса на използването става ясно, че проблеми има единствено с по-специфично структурирана информация като тази в банковите извлечения и сметките. Бени ще реши този проблем чрез евристични методи и собствен изкуствен интелект.

По-младият мъж сега изработва допълнителни бройки, за да извърши по-мащабен тест с повече хора – през февруари

Ако те преминат достатъчно добре, той ще обмисли преобразуването на проекта от „Направи си сам“ към реален продукт. Тогава ще има допълнителни функционалности, по подходящ корпус и т.н.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини