Водородният автомобил на Honda може да осигури електричество за дома ви в продължение на 7 дни

0
81

Докато целият свят се възхищава на новите електромобили, Honda не забравя другия вид алтернативно гориво – водородът. Honda произвежда водородни автомобили още от 1980 година, но най-новият модел е нещо впечатляващо.

 

По време на голямото автомобилно изложение в Токио Honda представи новия петместен седан FCV Clarity. Под седалките на този автомобил е поставен плосък литий-йонен акумулатор, в който се натрупва електричеството от изгарянето на водорода. Използва се електрически двигател, който получава енергия от акумулатора. Пробегът на този автомобил е 700 километра.

Производителят значително е намалил цената на водородната горивна клетка, като в същото време нейните размери са намалени с над 30% и сега тя е голяма колкото обикновен двигател V6. Сега тя свободно се събира под капака на автомобила и подобна конструкция се представя за първи път. Резервоарите с водород са разположени под задните седалки.

 

Горивната клетка осигурява 100 KW мощност, а задвижващият електромотор е с мощност 130 KW.

За решаване на проблема със зареждането на водород Honda анонсира компактната инсталация Smart Hydrogen Station за хидролиза в домашни условия. Компанията не обяви цената и началото на продажбите на това много интересно устройство, но ако получаването на водород в домашни условия стане достъпно, то това значително ще повиши популярността на водородния двигател.

 

Това не е всичко: Honda FCV Clarity, оборудвана с трансформатора Power Explorer 9000 (на фотографията), може с помощта на свята водородна горивна клетка да осигури електрическа енергия за дома и да замести обикновената електрическа мрежа. Водородът в заредените резервоари на автомобила е достатъчен да захранва всички битови уреди и електроника в продължение на 7 дни.

Honda FCV Clarity наистина може да се окаже идеалният автомобил за пътешествия, понеже може да осигури електрическа енергия за хладилник, компютър, сателитна телевизия и Интернет.

Цената на Honda FCV Clarity за Япония е 7,66 милиона йени или около $62 807.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за