Всичко за видеокартите Intel Xe – очаквани дати, параметри и слухове

3
1431

Години наред сме свикнали десктоп видео картите, които привличат вниманието ни, да са от два производителя – Nvidia и AMD, и дори не помним, откога това е така. Но изглежда е дошло време за промяна. Графичните процесори Intel Xe изглежда за точно зад ъгъла и най-накрая ще влезе трети играч на пазара на настолни видео карти.

Видео чиповете Intel Xe са толкова нашумяло име в света на компютърния хардуер, макар и към момента все още да не знаем особено много за тях. На CES 2020 някои технологични журналисти успяха да се доберат до конфигурации с инсталирани видео карти Intel Xe и дори успяха да направят няколко теста. В тази статия, обобщихме всичко, което знаем за Intel Xe до този момент и прибавихме някои от най-популярните слухове във форумите и социалните мрежи.

Кога да ги очакваме?

Към момента знаем, че Intel Xe ще се появят на бял свят до края на 2020 г. Първоначално се носеха слухове, че дискретните видео карти на Intel ще бъдат представени заедно с новите вградени видео чипове в процесорите Tiger Lake, но последващата информация опроверга тези очаквания. Предстои да разберем.

На събитието GDC 2019 Intel показа някои рендери на бъдещите си графични карти. Екипът на компанията направи същото по време и на CES 2020, но този път изясни, че показаните в презентацията рендери са за PCIe версии на мобилния чип DG1, който ще бъде доставян на разработчици и OEM производители, които да тестват новия хардуер. Малко вероятно е някой от рендерите, които видяхме до момента, да представлява окончателния реален дизайн на потребителските графични процесори, но все пак имаме горе-долу някаква представа какво да очакваме.

Освен това, Intel пусна софтуер за настройка на графиката, който дори получи съвсем скорошна актуализация, която му даде възможност да записва видео.

Колко ще струват?

Цените на видео картите Intel в крайна сметка ще бъдат различни за различните сегменти от пазара на потребителски хардуер. Сигурни сме, че ще има професионални мощни модели, насочени към създателите на съдържание или към центровете за обработка на данни, които ще струват хиляди долари, но ние сме по-заинтересовани от потребителските и геймърските варианти.

Има някои признаци, че Intel ще се конкурира с обичаната от мнозина ценова политика на AMD. В интервю за руския канал YouTube Pro Hi-Tech, старши вицепрезидент на Intel заяви, че графичните процесори Intel Xe ще бъдат насочени към мейнстрийма и цените ще започват от 200 щатски долара. Оттогава обаче Intel допълнително изясни, че ръководителят е имал предвид, че това ще бъде основната пазарна ориентация на компанията, а не че цените на бъдещите Intel Xe ще започват от 200 долара, както е прозвучало от интервюто.

Възможно е обаче Intel да се насочи към пазара на ентусиасти от висок клас. Чухме дори, че графичните карти на Intel Xe ще разполагат с Ray Tracing – нещо, което AMD не успя да имплементира в своите модели. Съществува обаче вероятност само моделите от най-висок клас, насочени към корпоративните потребители, да разполагат с тази възможност.

Очевидно, че предвид информационното затъмнение към момента относно Intel Xe, няма как да имаме дори предположения в какъв ценови диапазон ще варират моделите. И тъй като това ще бъде първото поколение графични процесори на компанията, няма как да се възползваме от исторически цени, за да имаме прогнози.

Спецификации

Досущ както при цените, обикновено когато се опитваме да предположим спецификациите на все още непредставен на пазара хардуер, ние си спомняме какво компанията е представила във времето и какво е било развитието между различните поколения, за да си направим изводи. Но очевидно този път това е невъзможно – последните графични процесори представени от Intel бяха преди десет години и не свършиха особено успешно.

Във форумите на Anandtech видяхме изтекъл графичен драйвер, който вероятно служи за поддръжката на няколко дискретни видео карти от серията Intel Xe, и ни дава груба представа за спецификациите. Така например в кода на драйвера, бе забелязана поддръжката на модел именуван като “ iDG2HP512″. На пръв поглед, това е амалгама от букви и цифри, които не значат нищо. Но ако се замислим, DG навярно е абревиатура за „дискретна графика“ от английски, а 512 означава броя на EC (единици за изпълнение), можем да добием груба представа какво да очакваме.

Единиците за изпълнение (ЕC) по същество са аналогът на Intel на CUDA ядрата на Nvidia, където със скалирането на броя им, се увеличава общата графична производителност, с която разполагате. За сравнение, в най-новите процесори от поколението Ice Lake на Intel с Gen11 интегрирана графика, най-високият процесор разполага с 64 EC.

Що се отнася до софтуера, изглежда компанията взема някои бележки от конкуренцията си. На GDC 2019 Intel стартира новия Intel Graphics Command Center, който е еквивалентът на нещо като GeForce Experience на Nvidia. Към момента това не е особено полезно, тъй като интегрираната графика не е най-подходящата за игри, но това означава, че след като видео картите на Intel излязат на пазара, те ще разполагат с оптимизирана графична производителност в игрите само с едно щракване…

Остават все още някои неотговорени въпроси, които трябва да вземем предвид при тези нови графични процесори – очакваме да поддържат 4К геймплей и да се предлагат на конкурентни цени. Ако Intel успее да уцели тези две важни точки, можем да видим компанията като реален конкурент на кръвожадния GPU пазар, който определено е гладен за свежа конкуренция…

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари