fbpx
16.8 C
София

Всичко, което е известно за Nvidia RTX 4000 видео картите към момента

Най-четени

Серията Nvidia RTX 4000 се очаква да бъде следващото поколение настолни графични карти на зеления отбор. Може да бъде пусната на пазара още преди края на тази година.

Предполага се, че предстоящите графични карти ще използват нова архитектура с кодово име „Lovelace“ – на името на историческата личност Ада Лавлейс.

Според китайското издание Digitimes, архитектурата от следващо поколение ще бъде изградена на базата на 5 nm производствен процес на TSMC. Струва си да останем скептични, докато по-надежден източник не потвърди тези подробности. Все пак трябва да се каже, че би имало голям смисъл Nvidia да премине към 5nm архитектура.

Слуховете сочат, че Nvidia със сигурност ще пусне графична карта RTX 4090 като флагман на новата серия RTX 4000. Очаква се другите видеокарти, които ще бъдат представени заедно с нея, да са RTX 4080 и RTX 4070.

Със сигурност ще последват и по-малко мощни варианти, като RTX 4060, но не очакваме те да се появят по магазините наравно с вече споменатите.

Кога можем да очакваме картите?

Все още няма потвърдена дата на пускане на пазара на графичните карти от семейството Nvidia RTX 4000. Повечето слухове (включително от Twitter типстъра @kopite7kimi) сочат към третото тримесечие на настоящата година.

Съществуващата серия RTX 3000 беше обявена за първи път на 1 септември 2020 г., като графичните карти се появиха в магазините скоро след това. Очакваме Nvidia да се придържа към подобен график и за следващата за следващата си „реколта“.

Очакваме картите RTX 4090, RTX 4080 и RTX 4070 да бъдат пуснати на пазара още тази година. След това Nvidia ще разшири гамата през следващите две години.

Какви цени се очакват?

Nvidia не е разкрила официалните цени на графичните си карти от следващо поколение, но стискаме палци компанията да се придържа към същите ценови точки като съществуващата си гама.

Препоръчителните цени на Founders Edition версиите сега са както следва:

  • RTX 3060 е 330 долара / 400 долара за Ti версията
  • RTX 3070 е 500 долара / 600 долара за Ti версията
  • RTX 3080 е 700 долара / 1200 за Ti версията
  • RTX 3090 е 1500 долара

От тези цени няма как да слезем по-надолу. Още повече, че е на практика невъзможно да си вземем карта на препоръчителна цена. Но ще е добре да останат такива, или увеличението да е възможно най-малко.

Възможно е Nvidia да повиши цените предвид продължаващия недостиг на чипове, но ние сме оптимисти, че няма да видим нищо крайно. Много вероятен сценарий е обаче да се окаже изключително трудно да се намерят тези графични карти в наличност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини