Ангара

Новото поколение на комуникационната мрежа „Ангара“ се очаква да реши проблема с дефицита на суперкомпютри в Русия.

С помощта на новата „Ангара“, изграждането на суперкомпютри ще става много по-лесно. И дори почти в домашни условия. Разработването и производството на комуникационната мрежа от ново поколение се осъществява от холдинга „Роселектроника“, част от групата „Ростех“.

Второто поколение на „Ангара“ ще даде възможност за обединяването на произволни компютри и компютърни системи с поддръжката на PCI Express в мощни изчислителни клъстъри. Възможно е обедняването в клъстър както на само два или няколко компютъра, така и на няколко десетки хиляди. Скоростта на обемен на данните е тройно по-висок в сравнение с предишното поколение. Това ще се отрази положително на бързото изчисляване на сложните алгоритми и задачи.

С помощта на новия хардуер всяко предприятие или научно учреждение ще може да създава собствени изчислителни клъстъри за дата центрове и за суперкомпютри. Връзките между отделните машини могат да се осъществяват чрез стандартни медни и оптични кабели. Задръжката при обмена на информацията между отделните възли е едва 0,85 микросекунди.

„Ростех“ е уверен, че тяхната разработка ще стимулира развитието на суперкомпютърните технологии в Русия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари