Преди две години, с излизането на на серията видеокарти 1ххх, Nvidia окончателни изтри различията между геймърските лаптопи и персоналните компютри.

До този момент видеокартите бяха съвсем ясно разделени на мобилни и десктопни. Първите имаха индекс М и бяха с около 20-40% по-слаби от своите десктоп аналози. Но сега в лаптопите се използват същите графични процесори (и дори по-добри, ако се сетим за GTX 1070), каквито се използват и в десктоп компютрите. Разликата е само в тактовата честота, която всъщност е незначителна.

Преди около половин година на пазара излезе флагманската видеокарта GTX 1080 Ti, която обаче не се използва в лаптопите. Защо? Съвсем просто е – тя генерира 250 W топлина, а разсейването на толкова топлина от който и да било чип не е тривиална задача дори и в обикновените персонални компютри. Графичните процесори на 1080 Ti стабилно си се нагряват до 85 градуса по Целзий и няма какво да се каже по отношение на тънките лаптопи.

Когато става дума за тънки лаптопи, Nvidia много добре разбира, че геймингът става все по-мобилен, а да се носи със себе си 3-4 килограмов лаптоп с дебелина 3-4 сантиметра въобще не е комфортно. Разбира се, и преди това имаше тънки и леки решения, но с големи проблеми с нагряването и охлаждането. Преди около година Nvidia реши този проблем съвсем лесно. Просто понижи тактовата честота на графичния процесор и представи тези видеокарти като новите графични карти Max-Q.

Тоест, от хардуерна гледна точка, GTX 1080 за компютъра и лаптопа е съвсем същото като Max-Q. Разликата е единствено в честотите. Добре е известно, че отделяната топлина зависи от честотата на трета степен. По този начин, с понижаването на работната честота само с 15-20% (с толкова спада и производителността), Nvidia постигна понижаване на генерираната от GTX 1080 топлина от 180 W на съвсем поносимите 95 W. Тоест, почти двойно. Това даде възможност тя да бъде поставяна в съвсем тънките и леки лаптопи (например в ASUS Zephyrus), които по размери са съпоставими с Apple Macbook Pro, но в графично отношение са 2-3 пъти по-бързи.

Нека да направи експеримент. Защо да не вземем обикновената GTX 1080 Ti и да намалим генерираната от нея топлина от 250 на например, 180 W. Това е от ранга на видеокартата GTX 1080, който се поставя в лаптопите. Интересно е, каква би била производителността – дали нашата импровизирана 1080 Ti Max-Q ще е по-бърза от 1080 или не си струва да се занимаваме с това.

Няма никакви проблеми с понижаването на TDP. Nvidia позволява на потребителите да правят почти каквото си поискат със своите десктоп видеокарти. А ние ще използваме програмата MSI Afterburner и ще поставим TDP на ниво 180/250 = 0,72, или 72%.

Всички останали параметри оставяме по подразбиране – видеокартата сама ще си подбере необходимите честоти за работа в подобен „орязан режим“. А за да приближим работата на компютъра до възможностите на един мощен лаптоп, ще оставим процесора i7-8700K да работи с тактова честота 4,3 GHz, а оперативната памет – с 2666 MHz. В противен случай резултатите ще бъдат завишени с 5-10%, което може да е критично при тестовете.

Време е да тестваме така получения „Франкенщайн“ и да започнем с 3Dmark 11. Бенчмаркът не е особено нов, но отлично тества производителността в режим DirectX 11, и досега се използва от редица водещи сайтове за съставяне рейтинга на видеокартите.

Честотата на видеокартата се задържа на ниво 1500-1600 MHz, а полученият резултат от почти 33000 точки е с 15% по-висок от видеокартата за лаптопи GTX 1080 – нейният среден показател е 28500.

Да продължим тестовете с 3Dmark Time Spy – съвременен бенчмарк, работещ с API DirectX 12:

Честотата отново се държи в пределите на 1500-1600 MHz, а резултатът е на ниво 8600 точки – това е с 22% повече, отколкото на GTX 1080 (7000 точки).

Накрая – допълнителни тестове с компютърните игри Rise of Tomb Raider и Assassin’s Creed: Origins. И при двете игри са избрани максимални настройки на графиката при резолюция 1080р. Все пак за 4К производителността е недостатъчна, а лаптопи с 2К почти няма.

Тук честотите се задържат малко по-високи и достигат до 1700 MHz. В Tomb Raider се достигат комфортните средно 134 fps, което е със 17% повече, отколкото с модела 1080, с който се достигат 114 fps. При Assassin’s Creed разликата е още по-голяма – почти 25% – 99 срещу 80 fps.

Имаме доста интересна ситуация. Понижаването на отделяната топлина със 70 W или с 28%, води до намаляване на тактовата честота средно с 10-15%. При тези условия 1080 Ti Max-Q се оказва 20% по-бърза, отколкото версията 1080 за лаптопи при една и съща отделяна топлина.

Тоест, по принцип GTX 1080 Ti може да бъде поставена и нормално охлаждана в лаптопа. Но защо тогава Nvidia не прави така? Може да се каже, че причината е в цената. Лаптопите с видеокартата GTX 1080 струват около $2500, докато с GTX 1080 Ti цената лесно може да прехвърли $3000. А това е друга ценова категория, продажбите ще са малко това няма да е икономически изгодно. Може да има и проблеми с размера на кристала на графичния процесор, а и чиповете памет са цели 11 броя – те също трябва да бъдат охлаждани и всичко това не е лесно да се помести в лаптопа и допълнително ще оскъпи конструкцията.

Уви, този експеримент е чисто теоретичен. Но показва някои аспекти и методи при проектирането на персоналните компютри и лаптопи. А вие как мислите? Струва ли си да се правят лаптопи с 1080 Ti Max-Q?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари