В базата данни на Geekbench се появи 16-ядрения процесор Intel Alder Lake-S: резултатите не са нещо особено

4
947

Преди време Intel потвърди, че към края на годината възнамерява да представи на пазара серията десктоп процесори Alder Lake. Това ще бъде важен етап за процесорния гигант, тъй като по този начин Intel най-после ще се откажа от своя 14-нанометров производствен процес, който отдавна предизвиква само насмешки. Също така, Alder Lake ще стане първата архитектура, поддържаща работа с DDR5 оперативна памет и PCIe 5.0 интерфейса.

Друг важен момент е, че с излизането на процесорите Alder Lake компанията представя на пазара нова хибридна архитектура на изчислителните ядра. В един и същи чип ще се използват както бързи, така и икономични процесорни ядра. Резултатът от тази комбинация вече можем да видим в базата данни на Geekbench. Там се появи неизвестен процесор Intel Alder Lake-S с 16 физически и 24 логически ядра. В този случай двукратното съотношение на ядрата спрямо нишките не важи, понеже икономичните ядра не поддържат многонишкова работа.

Според тези данни, базовата честота на този чип е 1,38 GHz, което навярно е тактовата честота на икономичните ядра. Тестваният процесор има осем бързи ядра, 8 икономични ядра, 30 MB кеш памет от трето ниво и по 1,25 MB кеш памет от второ ниво за всяко ядро.

Резултатите от тези тестове не са нещо особено – 996 точки при едноядрените тестове и 6931 точки при многоядрените,

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари