В будистки храм се появи робот-монах с изкуствен интелект

2
39

В будистки храм в северозападен Пекин се появи необичаен монах. Това е малкият робот Xian, оборудван със доста сложен изкуствен интелект. Електрическият монах може да отговаря на въпросите на посетителите на храма и да разсъждава върху теми, свързани с човешката духовност.

Малкият робот е облечен с традиционни оранжеви дрехи и общува с околните с помощта на сензорен екран. Ако на робота се зададе доста коварния въпрос “Какъв е смисълът на живота?”, той дава дълъг и мъгляв отговор в будистки стил: “Следването смисъла на живота дава на хората щастие и премахва печалта и тъгата”.

Роботът Xian е създаден със съвместните усилия на десетки китайски технологични и инвестиционни компании и организации, свързани с китайската национална култура. Прототип на робота е героят от комиксите на Comic Center. ‘Този робот не е създаден за продажби, а с помощта на най-съвременните технологии се опитваме да направим будисткото учение по-достъпно за по-широк кръг от хора” – каза Ксиан Фан (Xian Fan), ръководител на проекта.

“Считаме че възможностите и на най-съвременните компютърни системи с изкуствен интелект все още са недостатъчни за пълното разбиране на чувствата и стремежите на човека” – каза Ван Ийрен (Wang Yiren), служител в будисткия храм. “Но ако някой изпитва необходимост да си поговори на духовни теми, спокойно може да направи това с нашия робот”.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "В будистки храм се появи робот-монах с изкуствен интелект"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка