fbpx
16.8 C
София

В края на февруари Microsoft представя VR очилата HoloLens 2

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Корпорацията Microsoft заяви, че съвсем скоро ще представи втората версия на своите очила за виртуална и допълнена реалност HoloLens 2. Те ще бъдат показани по време на Mobile World Congress събитието в края на този месец. Не е съвсем ясно как точно ще изглеждат новите VR очила, но софтуерният гигант публикува две видеа, показващи немного информация за това интересно устройство, вероятно за да засили интереса на потребителите.

От изтеклата към днешен ден информация в глобалната мрежа знаем, че версията 2.0 на очилата Hololens ще бъде по-лека, в тях ще се използва нов и значително по-усъвършенстван екран, който ще даде възможност на потребителя да се чувства съвсем комфортно. Подобрени са и са обновени сензорите, като се използва система, много подобна на Project Kinect за Azure.

Microsoft потвърди, че в новата версия на VR очилата се използва нов чип. Данните ще се обработват от невронна мрежа с алгоритми с елементи на изкуствен интелект. HoloLens 2 ще се базират на системата върху чипа Qualcomm Snapdragon 850 с 8x Qualcomm Kryo 385 процесорни ядра с тактова честота до 2,96 GHz и интегрирания графичен ускорител Qualcomm Adreno 630. Процесорът Atom от първата версия на устройството повече няма да се използва в HoloLens.

Интересно е, че компанията вече е продала всички произведени екземпляри от първата версия на VR устройството. Продадени са и всички модели, предназначени за разработчиците.

Въпреки че VR очилата HoloLens не са така модерни като Oculus Rift или HTC Vive, те се използват в бита, в науката и производството. Така например, специалистите на компанията Lockheed Martin използват тези очила за повишаване ефективността на монтажа на космическия кораб Orion, който ще се използва за транспортиране на хора до Луната и Марс.

VR очилата значително облекчават работата, понеже показват слой от допълнителна информация. По този начин на хората не се налага да прелистват документации с по над хиляда листа. Представителите на Lockheed Martin казаха, че специалистите на компанията използват VR очилата буквално всеки ден.

HoloLens осигуряват както единична, така и съвместна работа между няколко души. Очилата се използват при реализацията на нов производствен етап, при което различните компоненти на конструкцията се показват в различен цвят. Така например, детайлите показани със зелен цвят ще бъдат инсталирани следващия месец. И още, отделните секции и възли също се виждат с различен цвят. Новата технология икономисва изключително много време.

HoloLens се използват и от специалистите на НАСА при изучаването на Марс. Космическата агенция на САЩ и корпорацията Microsoft съвместно създадоха специализираната платформа Onsight, която дава възможност буквално да се гледа през камерите на марсианския роувър Curiosity. Операторите виждат повърхността на Червената планета и съставят маршрута на роувъра.

Устройство се тества и на Международна Космическа Станция, помагайки на астронавтите да работят с различните елементи на техническите системи, без да прелистват инструкции. Специалистите от Земята показват на екрана на HoloLens подробното външно и вътрешно устройство на различните модули и показват чертежи и методите за действие в различните ситуации.

В края на миналата година FDA официално одобри използването на HoloLens в хирургията при провеждането на операции. Шлемът се използва паралелно с платформата OpenSight Augmented Reality System. В рамките на технологията OpenSight, върху тялото на пациента се проектират специални изображения, с помощта на които се изучават неговите вътрешни органи и друга важна медицинска информация. Тази информация е особено полезна при планирането и провеждането на операцията. Компютърната платформа OpenSight Augmented Reality System създава работна среда, в която могат да работят няколко лекари едновременно, при това всеки със собствен шлем. Освен това, OpenSight Augmented Reality System плюс HoloLens са идеални за обучението на студенти по медицина и бъдещи хирурзи.

В първата версия на HoloLens се използваше 64-битовия 4-ядрен процесор Intel Atom x5-Z8100 с тактова честота 1,04 GHz. Освен това, в тези очила се използва и специализиран холографски процесор, специално разработен за HoloLens. Той включва 20 цифрови сигнални процесори за обработка и и интеграция на данните, постъпващи от всички сензори. Чипът се използва и за пространственото сканиране на помещенията, за разпознаване на жестовете, гласовете и речта.

Очилата имат собствен флаш диск с капацитет 64 GB, 10 GB от които са запазени за операционната система. Оперативната памет е 2 GB. VR очилата имат 4 камери (по две от всяка страна) за сканиране и ориентация в околното пространство. Поставени са и четири микрофона, жироскоп, сензор за дълбочината на сцената, видеокамера и сензор за осветеността.

HoloLens се позиционира от Microsoft като бизнес устройство. Първоначално корпорацията възнамеряваше да продава HoloLens като аксесоар за геймърите, но се отказа, понеже корпоративните клиенти проявиха небивал интерес. Ако цената на тези високотехнологични очила падне, те ще се използват и от геймърите, но едва ли втората версия на HoloLens ще бъде по-евтина.

Благодарение на HoloLens и другите подобни устройства, виртуалната реалност, макар и бавно, но уверено идва в бита, бизнеса и производството. Основата пречка за тяхното масово разпространение е високата цена на VR системите, както и това, че някои VR очила изискват наличието на мощен компютър, който също не е евтин. Да не забравяме, че цената на първата версия на HoloLens е $3000.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини