В процесорите Intel Rocket Lake-S ще се използва архитектурата Willow Cove

4
559

Миналата седмица в глобалната мрежа се появиха първите подробности за 14 nm процесори Intel Rocket Lake-S за десктоп компютри. Те ще бъдат част от бъдещата платформа LGA1200 и което е най-интересно, ще разполагат с до осем физически ядра, докато предишната процесорна фамилия Lake-S има 10-ядрени чипове.

Оказа се, че намаленият брой на процесорните ядра в новите десктоп чипове на Intel се дължат на съществените промени а архитектурата. Процесорите Comet Lake-S, излизането на които бе обявено за първата половина на 2020 година, ще бъдат последните представители на династията Skylake. Чиповете след Rocket Lake-S ще използват архитектура Willow Cove, която първоначално бе създадена за мобилните чипове Tiger Lake, които трябваше да се произвеждат чрез 10 нанометров технологичен процес.

Поради продължаващите проблеми с масовото производство на 10 nm чипове, процесорният гигант реши да преправи архитектурата Willow Cove за 14 nm процесори Rocket Lake-S. В рамките на тази адаптация Intel се отказва от регулатора на напрежение FIVR в полза на добре познатия SVID VRM. А за да не се изразходва транзисторния бюджет за мощен iGPU с Gen12 архитектура, броят на изчислителните блокове ще бъде намален до 32 EU. Мобилните Tiger Lake, произвеждани чрез 10 нанометров технологичен процес, графичното ядро има до 96 Execution Units.

По този начин Intel през следващите две години явно ще излезе от надпреварата за възможно най-голям брой ядра, която бе стартирана от AMD. Ръстът в бързодействието на новите процесори на Intel ще се постига не чрез увеличаване броя на ядрата, а чрез архитектурни промени. Но всичко ще става в рамките на 14 нанометровия технологичен процес.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари